Schouten wil nertsen sneller ruimen

Minister Carola Schouten van LNV werkt eraan om alle nertsen nog dit jaar te hebben geruimd. Dat doet ze op advies van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z).

Schouten+wil+nertsen+sneller+ruimen
© Douwe Korting

Dit team stelt overigens dat aan de Nederlandse situatie voor de volksgezondheid niets is veranderd, naar aanleiding van de toestand in Denemarken. Toch adviseert het OMT-Z om de sector zo spoedig mogelijk te beëindigen, door alle dieren in de pelsperiode te laten doden.

In het risicogebied worden nu alle nertsen, ook de fokteven, met het pelzen geruimd. In dit gebied zijn nog vier bedrijven over. Voor bedrijven buiten dit gebied geldt het advies om zo spoedig mogelijk te stoppen met het houden van teven. Deze bedrijven worden scherp in de gaten gehouden op het voorkomen dat het coronavirus onopgemerkt insleept.


Vervoersverbod

Ook volgt Schouten het OMT-Z advies op om een vervoersverbod in te stellen zolang er nog nertsen in ons land zijn.

Volgens de landbouwminister stelt een deel van de nertsenhouders de beslissing tot het pelzen van de fokdieren uit, omdat ze eerst helderheid willen hebben over de wetswijziging en de nadeelcompensatieregeling. 'De verwachting van de sectororganisaties is dat alle dieren voor eind december op de bedrijven zijn gedood en afgevoerd, mits er snel duidelijkheid is over de wet en de nadeelcompensatieregeling.'

Martijn Pijnenbrug, voorzitter van LTO Pelsdierhouderij noemt dit onzin: 'Geen enkele nertsenhouder heeft er baat bij om fokteven te houden. Die kosten iedere dag geld en ondernemers kunnen hier niets mee. Alle fokteven worden tijdens het pelsen meegenomen.'


Niet snel genoeg

Tweede Kamer-lid Laura Bromet van GroenLinks vindt dit niet vlug genoeg gaan en pleitte op 11 november in een commissievergadering voor een einde van de sector in november. 'Vooralsnog hebben de maatregelen om corona binnen de nertsensector in te dammen niet geholpen. Ik maak me daarom zorgen.' Ze heeft daarom een motie ingediend, waarover donderdag wordt gestemd.

Schouten stelt dat er een zorgvuldige wetgeving moet komen. Ze vindt het daarbij verstandig om te wachten met de ruimverplichting tot na het pelzen. 'Dan is een groot deel van de nertsen al gepelsd. Dat scheelt in capaciteit bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer