Telers+dienen+klacht+in+bij+ACM+tegen+certificeringsplicht
Nieuws
© Ronald Goedheer

Telers dienen klacht in bij ACM tegen certificeringsplicht

Tientallen leden van de Facebookgroep 'Kwekers tegen verplichte certificering' hebben een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de registrerings- en certificatieplicht die bloemenveiling Royal FloraHolland hun oplegt.

De tegenstanders van verplichte certificering wijzen er in de klacht op dat zij zich van FloraHolland moeten certificeren, terwijl hun afnemers daar niet om vragen. Voorts dreigt de bloemenveiling uiteindelijk met uitsluiting van niet-gecertificeerde kwekers tot de marktplaats. 'Hierdoor kunnen wij nergens meer naartoe met onze producten', stellen de telers in hun klacht.

Daarnaast wijst de Facebookgroep, die een kleine driehonderd leden telt, erop dat FloraHolland zegt dat zij van de mededingingsautoriteit geen dubieuze kopers mag weren van de klok. 'Waarom kan FloraHolland dan wel kwekers uitsluiten als zij niet voldoen aan de certificeringseis?' vragen de kwekers die in de groep zijn verenigd, zich af.


Volgens de 'Kwekers tegen verplichte certificering' heeft ACM al in een aantal gevallen contact gezocht met telers die een klacht hebben ingediend. De groep, die vooral bestaat uit kleinere teeltbedrijven, is tegen de verplichte certificering omdat de eisen bovenwettelijk zijn, klanten er niet altijd om vragen en de kosten ervan relatief hoog zijn voor hen.


Strategisch speerpunt

Duurzaamheid is voor FloraHolland een strategisch speerpunt. De veiling zegt dat afnemers vragen om duurzame bloemen en planten. Dat is de reden waarom FloraHolland tot de milieuregistratie- en certificeringsverplichting overgaat. Daarnaast vraagt de overheid hierom. Telers moeten met ingang van 2021 voldoen aan de milieuregistratie en een jaar later aan de -certificering.

Een woordvoerder van FloraHolland reageert dat ACM tot dusver de veiling hierover niet heeft benaderd. 'Daar lopen we niet op vooruit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer