Twee partijen op de markt voor milieuregistratie en -certificering FloraHolland

Bloemenveiling Royal FloraHolland verplicht met ingang van 2021 milieuregistratie en een jaar later milieucertificering voor telers die bloemen en planten op de marktplaats aanvoeren. Twee partijen bieden hun diensten op het terrein van registratie en certificering aan.

Twee+partijen+op+de+markt+voor+milieuregistratie+en+%2Dcertificering+FloraHolland
© FloraHolland

Waarom zijn er twee aanbieders van milieuregistratie en -certificatie?

Toen FloraHolland in november 2019 aankondigde dat milieuregistratie- en certificering zou worden verplicht, kwam er bij telers veel kritiek los op de kosten daarvan. Milieu Programma Sierteelt (MPS) was destijds monopolist op dit gebied.

Om de marktwerking te bevorderen en de kosten voor de telers te drukken, beloofde FloraHolland op zoek te gaan naar een concurrent van MPS. Eind vorige week maakte de veiling bekend deze belofte te hebben ingelost met de combinatie Global GAP en GreenlinQdata.


Waarom is dit een combinatie van partijen?

Wereldwijd is MPS de enige partij die certificaathouder is en een teeltregistratiesysteem heeft. Global GAP is certificaathouder, maar heeft geen registratiesysteem. Daarom is deze de samenwerking aangegaan met GreenlinQdata, die wel beschikt over zo'n systeem.


Wat bieden de twee concurrenten aan?

MPS en Global GAP hebben certificaten die voldoen aan de eisen voor digitale milieuregistratie en -certificering in diverse landen. MPS biedt een registratietool, certificerende instelling en milieucertificaat in één aan.


Global GAP werkt samen met meerdere registratietools en certificerende instellingen. De combinatie met GreenlinQdata is voor Nederland en komt naar verwachting voor het eind van het jaar ook beschikbaar in België, Duitsland, Italië en Spanje. Dit duurt wat langer omdat de registratietool moet worden aangepast aan de wetgeving in deze landen. Ook in andere landen, zoals Israël, Kenia en Colombia, bestaan er afdoende registratie- en certificeringssystemen.


Heeft FloraHolland nog meer certificeringsverplichtingen in petto?

Milieuregistratie en -certificering is volgens FloraHolland een eerste stap in het transparant maken van een duurzame marktplaats. Uiteindelijk streeft de bloemenveiling ernaar dat alle aanvoerders ook voldoen aan Floriculture Sustainability Initiative-normen op sociaal gebied en eisen voor Good Agricultural Practices (GAP).?MPS en de combinatie Global GAP en GreenlinQdata bieden met hun systemen een directe opstap naar het GAP-certificaat.


Wat gaan telers eigenlijk met ingang van 2021 registreren?

Ze gaan digitaal hun gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, energie en water optekenen. Deze gegevens gebruiken de auditors en zij bepalen of een teler uiteindelijk een certificaat ontvangt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer