Landelijk+veilen+geeft+hogere+prijs
Nieuws
© FloraHolland

Landelijk veilen geeft hogere prijs

Snijanthuriums brengen tijdens de proef landelijk veilen van bloemenveiling Royal FloraHolland hogere prijzen op. Kopers betalen enkele centen per stuk meer dan in Rijnsburg, zegt Erwin de Bont, programmadirecteur landelijk veilen bij FloraHolland.

De pilot startte begin september, waarbij het aanbod op Aalsmeer en Naaldwijk is gebundeld. Een snijanthurium levert doorsnee zo'n 0,60 euro per steel op.

Rijnsburg kan als vergelijking dienen, omdat deze locatie niet bij de proef is betrokken. De pilot wordt uitgevoerd met de huidige, verschillende veilsystemen per locatie, hoewel deze oorspronkelijk niet zijn ingericht op landelijk veilen. 'De IT op Rijnsburg is zo afwijkend dat dit een te grote investering zou hebben gevraagd', legt De Bont uit.


Onderdelen gelijktrekken

Landelijk veilen is een belangrijk speerpunt in de strategie van de bloemenveiling. Hiermee wil FloraHolland onderdelen van het veilen gelijktrekken, zoals één veiltijdstip voor een productgroep. De verwachting is dat dit ten goede komt van de prijs. De eerste resultaten van de proef wijzen in die richting. Aan de pilot doen alle telers van snijanthurium mee.

De test verloopt volgens De Bont goed, met uitzondering van de eerste week, toen kopers op afstand in Oost-Europa vanwege technische onvolmaaktheden niet konden deelnemen aan de veiling. Volgens de programmadirecteur zijn telers en kopers tevreden over de proef. Deze wordt met hen geëvalueerd. Daarom wordt het landelijk veilen van snijanthuriums voortgezet. Het oorspronkelijke plan was om de pilot na acht weken te stoppen.


Niet meer proeven

FloraHolland had ook de intentie om de proef met landelijk veilen uit te breiden naar andere producten. Daar ziet de veiling bij nader inzien vanaf. 'Over een half jaar stappen we over op de definitieve werkwijze van landelijk veilen. Het is niet zo zinvol om in die tussentijd meer proeven te starten', geeft de programmadirecteur aan.

Tijdens de proef heeft FloraHolland eveneens de logistieke dienstverlening getoetst. De veiling had de regie over het transport van verkochte snijanthuriums tussen de locaties. De gestelde eindtijden voor levering zijn gehaald. De Bont: 'Dat was ook niet zo moeilijk, omdat we vaak maar met deels beladen vrachtwagens reden. Het wordt een andere klus als er straks meer producten in een rit meegaan.'

Uiteindelijk wil de bloemenveiling over op landelijk veilen voor alle productgroepen. Met diverse tussenstappen, onder andere op het gebied van IT, dienstverlening en logistiek, verwacht FloraHolland dat het halverwege 2022 zover is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer