FloraHolland+start+samenwerking+om+sierteelttransport+te+verduurzamen
Nieuws
© Dirk Hol

FloraHolland start samenwerking om sierteelttransport te verduurzamen

Bloemenveiling Royal FloraHolland bundelt de krachten met drie leidende vervoerders in de sector: De Winter Logistics, Van Zaal Transport en Wematrans. De joint venture krijgt de naam Floriway. Met de samenwerking hoopt FloraHolland het transport te verduurzamen.

Met de bundeling werken de vier partijen aan de meest optimale logistieke keten voor de sierteelt en streven zij naar een duurzame efficiencyslag in het sierteelttransport. FloraHolland krijgt een meerderheidsbelang in de joint venture. Alle activiteiten van de betrokken vervoersbedrijven zijn in de samenwerking opgenomen, inclusief die niet via FloraHolland of Floriday lopen.

Het nieuwe bedrijf gaat in eerste instantie zelfstandig opereren. De transportbedrijven in de join tventure blijven voorlopig opereren onder de eigen naam, voor eigen klanten en met eigen medewerkers. Voor kwekers en kopers verandert daarmee voorlopig niets.


Vanaf 2021 vindt er geleidelijke integratie plaats tussen de betrokken partijen. Ze zijn alle vier vertegenwoordigd in het management van de joint venture, onder leiding van Toon Vos als algemeen directeur en Frank van Antwerpen als ad interim-financieel directeur.

Door logistieke dienstverlening aan te bieden via Floriday, het digitale handelsplatform voor de sierteelt, kunnen kwekers en kopers worden bediend op het tijdstip of de locatie die zij wensen, zegt een woordvoerder van FloraHolland. 'Het transport tussen kwekers, marktplaats en kopers wordt zo afgestemd op de bestellingen over het platform. Met slimme logistiek tussen kweker en koper en het gebruik van de modernste technieken zijn minder transportbewegingen nodig. Dit zorgt voor verduurzaming van de keten.'


Digitaliseren en verduurzamen

Volgens algemeen directeur Steven van Schilfgaarde van FloraHolland sluit de joint venture direct aan op de strategie van de bloemenveiling. 'Met de bundeling van krachten van de vervoersbedrijven en de koppeling aan Floriday, wordt het mogelijk de logistieke keten te digitaliseren en verduurzamen. Het ophalen van de tuin en de aanvoer naar de distributiecentra van FloraHolland of direct naar de koper, kunnen dankzij de samenwerking efficiënter worden ingericht.'

FloraHolland laat weten dat het ook met andere vervoerders in de sierteelt in gesprek is over een toekomstige samenwerking.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer