EU%2Dhandel+in+agrarische+producten+plust
Nieuws
© Peter Smit

EU-handel in agrarische producten plust

Ondanks de aanhoudende coronacrisis bleef de handel in agrarische producten in de Europese Unie in de eerste zeven maanden van 2020 sterk. Dat stelt de Europese Commissie op basis van vandaag gepresenteerde cijfers.

De uitvoer van de agrarische producten vanuit de 27 EU-lidstaten had van januari tot en met juli 2020 een totale waarde van 105,5 miljard euro. Dat is een stijging van 2,1 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De invoer had een waarde van 72,6 miljard euro, een stijging van 1,7 procent. Het exportoverschot van agrovoedingsproducten bedroeg hierdoor in de eerste zeven maanden van 2020 32,9 miljard euro, een stijging van 3 procent.

De Europese Commissie publiceert maandelijks een handelsrapport over de handel in agrarische producten. De export naar China groeide het hardst voor landbouwproducten uit de EU. Het meest opvallend is de toegenomen export van varkensvlees naar China. De waarde daarvan verdrievoudigde ten opzichte van een jaar eerder. Ook tarwe, slachtafval en kindervoeding gingen in de eerste zeven maanden veel naar China toe.


Midden-Oosten

Gerst en tarwe gingen veel naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Met name Saudi-Arabië (+ 562 miljoen euro), Marokko (+368 miljoen euro) en Algerije (+337 miljoen euro) behoren voor de EU tot de groeilanden. De waarde van de uitvoer van landbouwproducten en levensmiddelen naar Zwitserland (+365 miljoen euro) en Oekraïne (+275 miljoen euro) steeg ook flink.

Er zijn ook landen waar minder naartoe werd geëxporteerd. Naar de Verenigde Staten werd voor 452 miljoen euro minder agrarische producten uitgevoerd. Er is een handelsconflict gaande met de VS. Er werden vooral minder dranken, wijn, vruchtensappen en kaas geëxporteerd naar de VS. De importwaarde vanuit de VS naar de EU daalde met vrijwel hetzelfde bedrag: 451 miljoen euro. Er werden vanuit de Verenigde Staten vooral minder sojabonen ingevoerd ten opzichte van een jaar eerder.


Verenigd Koninkrijk

De waarde van de import van agrifood uit het Verenigd Koninkrijk daalde met 927 miljoen euro. Gedistilleerde dranken, likeuren, pasta, gebak, chocolade en suikergoed behoorden tot de belangrijkste productcategorieën die een terugval kenden. De waarde van de uitvoer van de EU naar het Verenigd Koninkrijk daalde met 359 miljoen euro. Er gingen vooral minder wijn, pluimveevlees, levend vee, boter, fruit en groenten naar de Britten.

Vanuit Canada werd een stuk meer ingevoerd. Dat komt vooral door grote hoeveelheden kool- en raapzaad, tarwe, en sojabonen die vanuit Canada werden geïmporteerd. De waarde van de import vanuit Canada steeg met 590 miljoen euro. Er kwamen ook veel meer sojabonen uit Brazilië. De invoerwaarde vanuit Brazilië naar de EU steeg hierdoor met 519 miljoen euro. Turkije leverde vooral meer noten en citrusvruchten, waardoor de invoerwaarde vanuit dit land steeg met 404 miljoen euro.


Varkensvlees

In totaal werd de sterkste groei in exportwaarde behaald bij varkensvlees (+1,8 miljard euro) en tarwe (+1,6 miljard euro), gevolgd door grove granen (+454 miljoen euro) en koolzaad- en zonnebloemolie (+325 miljoen euro).

De groei van de invoer werd aangedreven door vers en gedroogd tropisch fruit (+767 miljoen euro), oliehoudende zaden en sojabonen (+539 miljoen euro) en palm- en palmpitolie (+523 miljoen euro).

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer