Deze droom is beter dan de American Dream

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Klaas Johan Osinga. Hij is al jarenlang beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO Nederland.

Deze+droom+is+beter+dan+de+American+Dream
© Nieuwe Oogst

'Donald Trump is our man. He knows what business wants.' De woorden van mijn neef toen we vorig jaar op bezoek waren in Michigan. Ik zag hem de afgelopen weken campagnevoeren op Facebook. Ik dacht iets van de Verenigde Staten te begrijpen, maar ik was nog niet in 'swing state' Michigan geweest.

Mijn eerste kennismaking met de Verenigde Staten was het boek 'The grapes of wrath' (De druiven der gramschap uit 1939) dat ik las voor mijn schoollijst. De auteur John Steinbeck beschrijft meesterlijk de barre tocht van een boerenfamilie uit Oklahoma die tijdens de Grote Depressie vlucht naar het beloofde land Californië. Een politiek en journalistiek boek dat schetst hoe misplaatst het concept van de American Dream is.

Ja, er wordt gedroomd, maar heel verschillend. De een wil veel van de overheid, de ander wil er juist van af. Stedelingen en plattelandsbewoners. En zo was vorgie week de kaart van de Verenigde Staten weer rood-blauw ingekleurd. De polarisering is gigantisch, de droom een nachtmerrie. Dat raakt boeren en tuinders vanwege de grote invloed op internationale markten.

De polarisering in de Verenigde Staten is gigantisch, de droom een nachtmerrie

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO Nederland

Trump ontketende handelsoorlogen aan de lopende band, maar hij keerde sinds 2018 ook ruim 50 miljard dollar uit aan de boeren. Vooral in rode staten in het Midden-Westen. Zo bleven veel boeren Trump trouw. Zij en vele anderen zijn op zoek naar een kompas waar je moreel op kunt vertrouwen, persoonlijk en professioneel.

Maar overheden en politiek verliezen vertrouwen, vaak onder achtergestelde groepen. Vooral de Europese Unie heeft hier veel last van. Want Brussel is ver weg, technocratisch, hopeloos qua communicatie en daarom kwetsbaar voor populisten. Pijnlijk, want zo blijven we nergens in de strijd tussen China en de Verenigde Staten.

Op wat daar nu gebeurt hebben we geen invloed. Laten wij het dan hebben over zaken waar we wel invloed op hebben, zoals de Europese samenwerking. En als overheden het daarbij laten afweten, wat kan het bedrijfsleven dan zelf doen?

Zo zijn de Verenigde Staten sinds 4 november officieel geen deelnemer meer aan het Klimaatakkoord van Parijs. Maar bedrijven kunnen het goede voorbeeld geven door transparant samen te werken. Gezond voedsel en groen produceren voor een faire prijs met respect voor het klimaat, milieu en dierenwelzijn. Een droom waar ik het met mijn neef vast een keer over kan hebben.


@KJOsinga

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer