Europeanen vinden steun aan boeren belangrijk

Steeds meer Europese burgers vinden dat boeren meer voor hun voedselproducten betaald moeten krijgen. Dat percentage is de afgelopen drie jaar gestegen van 26 naar 39 procent. Bijna alle ondervraagden (95 procent) vinden landbouw en plattelandsgebieden belangrijk voor de toekomst van de Europese Unie.

Europeanen+vinden+steun+aan+boeren+belangrijk
© Europese Unie 2020

Gevraagd naar de financiële steun aan boeren denkt 56 procent dat dit in de komende tien jaar zou moeten toenemen. Dat is 12 procentpunt meer dan bij een soortgelijke enquête in 2017.

Dat blijkt uit een enquête die de Europese Unie de afgelopen maanden in alle EU-landen heeft gehouden onder meer dan 27.200 respondenten. De eerste resultaten zijn bekendgemaakt in aanloop naar een belangrijke Europese week voor het landbouwbeleid. Deze week stemt het Europarlement over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en komen de landbouwministers van de lidstaten bijeen om te praten over onder meer de boer-tot-bordstrategie.


Uit de enquête blijkt ook dat meer dan de helft (52 procent) vindt dat bescherming van het milieu en het aanpakken van klimaatverandering een van de belangrijkste doelstellingen moet zijn, evenals het waarborgen van een redelijke levensstandaard voor boeren (51 procent).


Veilig en gezond

Bijna drie op de vier Europeanen kennen het GLB. Meer EU-burgers vinden dat het GLB alle burgers ten goede komt, niet alleen boeren (76 procent in 2020, 15 procentpunten meer dan in 2017). In alle lidstaten deelt een meerderheid van de burgers deze mening, behalve Malta. 62 procent van de ondervraagden vindt dat de productie van veilige, gezonde voeding van hoge kwaliteit de hoofddoelstelling van het GLB moet zijn. Dat is evenveel als in 2017.

Hoewel een groeiend deel van de burgers gelooft dat landbouw een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering is (van 29 procent in 2010 naar 42 procent in 2020), gelooft de meerderheid dat de landbouw al een grote bijdrage heeft geleverd in de strijd tegen klimaatverandering (55 procent tegen 46 procent in 2010).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer