Fran%C3%A7aise+nieuwe+voorzitter+Europese+boerenorganisatie
Nieuws
© Copa

Française nieuwe voorzitter Europese boerenorganisatie

De Française Christiane Lambert (59) is gekozen als nieuwe voorzitter van de Europese landbouworganisatie Copa. Zij is actief in het bestuur van de Franse boerenorganisatie Fnsea en zal de Europese boerenorganisatie twee jaar leiden.

Lambert runt met haar man een gemengd bedrijf met een varkenshouderij en 106 hectare akkerbouw in het departement Main-et-Loire en bekleedt al decennia bestuursfuncties in diverse agrarische organisaties. Ze treedt op een cruciaal moment in functie, stelt Copa, aangezien de komende maanden beslissingen worden genomen over onder meer de volgende begroting van de Europese Unie (EU) en het toekomstige Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB).

Lambert gaf aan voort te bouwen op het werk van haar voorganger en is trots om op te komen voor de belangen van alle Europese boeren. De nieuwe voorzitter stelde dat de landbouw een strategische sector voor Europa is. 'De coronacrisis heeft dit aangetoond. Europa moet weer aansluiting vinden bij zijn landbouwambities.'


Onzekerheden

Na de aankondiging van haar verkiezing zei Lambert: 'Ik voel me vereerd door het vertrouwen van mijn Europese collega's, maar ik ben me ook bewust van de verantwoordelijkheden die op dit voorzitterschap rusten. Boeren in heel Europa maken zich zorgen en er zijn veel onzekerheden. Of het nu gaat om het GLB, de boer-tot-bordstrategie, de Green Deal, het brexitproces of het herstelplan, daarvoor moeten we in de nabije toekomst collectieve antwoorden vinden op EU-niveau.'

De nieuwe Copa-voorzitter somde enkele van de topprioriteiten voor haar termijn op. Zo hamert ze op een fatsoenlijk bestaansinkomen ??voor boeren. Dat is volgens haar een voorwaarde als boeren moeten voldoen aan de extreem hoge ambities van de EU.


Green Deal

Lambert zei in een reactie op de Green deal: 'Als Copa zijn we ervan overtuigd dat de Europese landbouw tegelijkertijd productief, concurrerend en duurzaam kan zijn. Het GLB en de Green Deal moeten een productiedoelstelling voor de EU stellen om voedsel te garanderen voor iedereen, voor alle markten en alle budgetten. Dat kan door foutloos te zijn in termen van traceerbaarheid en gezondheidseisen. Europa moet de productie beschermen en de landbouwsector niet verplichten een pad van reductie na te streven.'

Wat handel betreft, kondigde de nieuwe president aan dat ze geïnteresseerd was in het concept van open strategische autonomie, zoals gepresenteerd door voormalig commissaris Phil Hogan als een meer consistente benadering om het Europese productiemodel te verdedigen. Ten slotte gaf Lambert aan dat ze ook de misvattingen en negatieve beeldvorming van boeren op EU-niveau zal aanpakken en oproept tot een dialoog met alle belanghebbenden, ook degenen die kritisch zijn op de landbouw.


Zes ondervoorzitters

Lambert volgt de Duitser Joachim Rukwied op, die de post drie jaar bekleedde. Hij is tevens voorzitter van het Deutsches Bauernverband. De nieuwe voorzitter wordt ondersteund door zes ondervoorzitters, die tegelijkertijd zijn verkozen: Tim Cullinan (IFA, IE), Palle Borgström (LRF, SE), Massimiliano Giansanti (Confagricoltura, IT), Pedro Gallardo ( ASAJA, ES), Mladen Jakopovic (HPK, HR) en Roomet Sõrmus (EPKK, EE). Copa vormt met Cogeca de grootste boerenlobbyorganisatie richting de Europese Unie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer