WUR: 'Maatschappij maakt houden van vee ingewikkelder'

Het runnen van een veehouderij in deze maatschappij is volgens onderzoeker Hans Hopster van WUR steeds ingewikkelder. 'Iedereen kijkt met een andere bril naar een dier en heeft een eigen visie op dierenwelzijn. Kun je het als varkenshouder nog wel goed doen en in welke richting moet je je bedrijf ontwikkelen?'

WUR%3A+%27Maatschappij+maakt+houden+van+vee+ingewikkelder%27
© Varkens Archief

'Dieren en het welzijn daarvan gaat iedereen aan het hart', stelt Hans Hopster, onderzoeker dierenwelzijn bij Wageningen Universiteit & Research (WUR). Hij gaf zijn visie op dit thema tijdens het jubileumsymposium van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren.

Publiek, studenten, docenten, dierenartsen, veehandelaren en varkenshouders beoordelen de belangrijkheid van dierenwelzijn allemaal met minimaal een 8. Maar als je inzoomt op de verschillen, blijken veehandelaren en veehouders de hoogste score te geven, met een cijfer van ruim boven de 9. Het publiek geeft een gemiddelde score van net iets boven de 8 en studenten en docenten zitten een halve punt hoger. 'Het dierenwelzijn gaat handelaren en veehouders dus het meest aan het hart', concludeert Hopster.


Oneliners

Maar dierenwelzijn is een breed begrip en iedereen heeft hier een andere visie op. Discussies worden volgens Hopster vaak oppervlakkig en in oneliners gevoerd en meestal gaan ze over de grootschalige veehouderij. 'Voor het welzijn van een varken maakt het niet uit of hij in een hok met soortgenoten zit op een klein of op een groot bedrijf', zegt de WUR-onderzoeker.

'Wellicht krijgt een individueel dier minder aandacht, maar technologie krijgt een grotere rol in het bewaken van het dierenwelzijn en de diergezondheid', stelt Hopster. Bovendien toont onderzoek aan dat een groot bedrijf met personeel beter in staat is om de dieren professionele en gespecialiseerde zorg te bieden. Ze presteren ook beter dan gemiddeld, laat de onderzoeker weten.


Status van mug anders dan van olifant

De kijk op het dier en het dierenwelzijn is geleidelijk veranderd en dat blijft doorgaan. Elk dier heeft een status, ook al verschilt dat. Een mug is toch wel wat anders dan een olifant of een aap.

'Daar zal de sector op moeten anticiperen, want dieren hebben we nodig voor het benutten van gras of het verwerken van reststromen van de levensmiddelenindustrie', benadrukt Hopster. 'Dierenwelzijn en wat we dieren gunnen, is een bewegend doel. Dat maakt het runnen van veehouderijbedrijf in deze maatschappij steeds ingewikkelder.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer