Miljoen slachtrijpe Duitse varkens met kerst

Het stuwmeer aan slachtrijpe varkens stroomt in Duitsland verder vol tot 1 miljoen rond kerst. Daar houdt de Duitse koepel van varkenshouders ISN rekening mee. Nu wachten al ongeveer 570.000 varkens om te worden geslacht.

Miljoen+slachtrijpe+Duitse+varkens+met+kerst
© Henk Riswick Fotografie

Op veel Duitse varkenshouderijbedrijven is de situatie nijpend. ISN rekent met een toename van het aantal slachtrijpe varkens van 30.000 tot 60.000 dieren per week. ISN voorziet een verdere escalatie wanneer door de feestdagen meerdere slachtdagen komen te vervallen.

Duitse varkenshouders zien minister Karl-Josef Laumann van Werkgelegenheid in de deelstaat Nord-Rhein-Westfalen als meest verantwoordelijke voor de ontstane situatie. Hij speelt namelijk een sleutelrol bij de corona-voorzorgsmaatregelen en de daaruit voortvloeiende beperking van de slachtcapaciteit waarmee de vestiging van slachterij Tönnies, de grootste in Europa, te maken heeft.


Slachtcapaciteit omhoog

De slachtcapaciteit kan omhoog wanneer de coronamaatregelen worden nageleefd, zegt ISN. Ter illustratie voert ze andere slachterijen op, waar dat wel het geval is. Varkenshouders vragen zich af waarom wat bij andere slachterijen kan, niet bij een van Europa's modernste slachterijen kan.

ISN verwijt deelstaat-minister Laumann dat hij er een politiek spel van van maakt. Bij andere slachterijen neemt de slachtcapaciteit weliswaar toe, maar onvoldoende om de stroom varkens weg te kunnen werken. Het stuwmeer groeit minder snel dan een aantal weken geleden, maar nog altijd met 30.000 toto 60.000 varkens per week.


Tegenmaatregelen

'De benarde situatie is op veel varkensbedrijven al bijna ondraaglijk', geeft ISN aan. De koepel spreekt van een 'escalatie' wanneer er niet onmiddellijk tegenmaatregelen worden genomen. In normale jaren wordt het slachten van varkens voor de kerst iets opgevoerd om het wegvallen van slachtdagen en de toeloop in de weken daarna wat te op te vangen.

Met de beschikbare slachtcapaciteit is dat dit jaar niet mogelijk, concludeert ISN. De organisatie houdt rekening met een explosieve toename van het aantal slachtrijpe varkens na kerst en de jaarwisseling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer