DCA houdt notering onveranderd

Waar insiders bang voor waren, gebeurde vrijdagavond niet. DCA hield de beursprijs 2.0 varkens onveranderd op 1,04 euro per kilo levend gewicht en 1,34 euro per kilo geslacht gewicht. Het is nu afwachten wat de slachterijen volgende week doen en of ze hun notering ook onveranderd houden.

DCA+houdt+notering+onveranderd
© Twan Wiermans

Het zijn turbulente tijden op de varkensmarkt. Varkensvlees wordt op de binnenlandse markt en in Europa redelijk vlot weggezet. Maar de concurrentie op de Europese binnenmarkt is zo groot, dat varkensvlees ver beneden de marktwaarde van de hand gaat.


China-licentie

Directe aanleiding voor de prijsdaling lijkt te komen doordat Denemarken deze week weer voor een aantal slachterijen de China-licentie kwijtraakte. Vlees en onderdelen van het varken die anders naar China worden geëxporteerd, zetten de Denen nu in eerste instantie op de Europese markt af.

Sinds de vondst van Afrikaanse varkenspest in september 2018 is België al afhankelijk van de Europese binnenmarkt. Sinds in september Afrikaanse varkenspest in Duitsland is vastgesteld, moet dat land zijn surplus ook daar kwijt. De concurrentie is groot en vleesinkopers kunnen zaken doen tegen scherpe prijzen.

Dat zet druk op de markt. Ook op de Nederlandse varkensprijs. Dat wordt nog eens versterkt doordat China op dit moment minder betaald. Voorgaande jaren was het rond deze tijd de vraag hoeveel de prijs zou gaan stijgen. Markkenners hopen nu dat de huidige prijs stand houdt tot kort voor Kerst.


In overleg

Het aantal slachtingen blijft, ook in Nederland, onder druk. Terwijl in Duitsland het aantal slachtingen ook nauwelijks stijgt. Dit komt voornamelijk omdat de verwerkingscapaciteit in de snijzalen ontbreekt. Ook is er onvoldoende koel- en vriesruimte beschikbaar.

Voorzitter Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij geeft aan dat er intensief overleg is tussen haar organisatie en de Nederlandse en Duitse slachterijen. Janssen noemt het belangrijk dat de markten in beide landen in stand blijven. De POV denkt mee over hoe de slachtcapaciteit in beide landen optimaal kan worden benut.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer