Finalisten Beste idee varkensland 2020 bekend

De vijf finalisten die het tegen elkaar opnemen tijdens de finale van Het Beste Idee van Varkensland zijn bekend. Marc van de Meent, Daan Smits, Ivo van Dijk, August Offenberg en het duo Mieke van Hersel en Mieke Vlemminx maken op 10 december kans op de titel.

Finalisten+Beste+idee+varkensland+2020+bekend
© Freelancer

Marc van de Meent heeft het plan om een slimme pleister te ontwikkelen die stress en het welzijn van dieren meet: ademhaling, temperatuur en hartslag. En de gegevens die dat oplevert, worden vergeleken met voeding en de leefomstandigheden.In het idee van Daan Smits gaat het om een hokverrijkingsproduct. Zijn voedersysteem bestaat uit een dosator met rubberen bal. Wanneer de varkens de bal met de neus omhoog wroeten, komt telkens een kleine hoeveelheid droog geperste luzerne beschikbaar.


Zeugenvlees opwaarderen

Ivo van Dijk wil het 'bijproduct' zeugenvlees vanuit de onderste schappen naar de delicatessenmarkt brengen door er traditionele metworsten en premium worsten met witschimmel van te maken. De varkenshouder kan daardoor een betere prijs voor zijn zeugen krijgen.

August Offenberg diende een idee in voor het concept zonvarken varkensboerderij. Circulair voer met een lage CO2-footprint, dagontmesting, een sedum dak en zonnepanelen moeten klimaatneutraal produceren in dit concept mogelijk maken.

Mieke Vlemminx en Mieke van Hersel ontwikkelden een idee voor Farmvisit-online. Via het digibord ontvangt de docent een boer(in) die virtueel een realistisch en trots beeld geeft van de varkenshouderij, passend bij het leerdoel of actualiteit van dat moment.


25 inzendingen

De organisatie van Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV) ontving in totaal 25 ideeën. 'De diversiteit aan ideeën en deelnemers verraste mij positief. Het is mooi om te zien dat varkenshouders en andere betrokkenen, niet alleen de mogelijkheden en noodzaak tot verbetering zien, maar daar ook actief aan willen bijdragen', zegt Lianne de Bie van de adviescommissie die de inzendingen beoordeelde.

De ingediende plannen zijn getoetst op de volgende voorwaarden: mate van vernieuwing, versterkt de inkomenspositie, verbetert dierenwelzijn, is toepasbaar voor de hele sector, draagt bij aan het werkplezier van de varkenshouder en draagt bij aan kennis over de varkenshouderij bij consument en maatschappij.


Finale op 10 december

Uiteindelijk zijn vijf plannen geselecteerd die kans maken op de titel Het Beste Idee van Varkensland 2020. Vanuit het project worden de genomineerden omringd met de experts die zij nodig hebben.

Ze worden via digitale coach sessies onder andere getraind in krachtige communicatie over het verdienmodel van de innovatieve ideeën, verbinding met de maatschappij en de bijdrage aan varkenswelzijn.


Hup bij de uitvoering

De vijf finalisten mogen tijdens de online finale op 10 december een jury overtuigen dat hun inzending de prijs verdient. De winnaar krijgt onder andere hulp bij de uitvoering van het idee.

Behalve Lianne de Bie (SFYN Nederland) bestaat de onafhankelijke HBIVV-adviescommissie uit Mart Bloemendal (Rabobank), Bart Verhees (POV), Marije Thybaut (VKON), Klaas Visscher (Coöperatie Varkensartsen) en melkveehouder Geertjan Kloosterboer die de commissie mocht voorzitten.


Het Beste Idee Van Varkensland

De wedstrijd Het Beste Idee van Varkensland wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden. Het is een zoektocht naar een idee of innovatie waarmee de Nederlandse varkenshouderij zich over de gehele breedte kan verbeteren.
.
Het Beste Idee van Varkensland ontstond op initiatief van Coöperatie Varkensartsen en het Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON). Dankzij de steun van LTO Noord, Producenten Organisatie Varkenshouderij, Kennispoort Regio Zwolle, Rabobank, provincie Overijssel, Privon, Aeres, De Heus Voeders en het ministerie van landbouw is de vijfde editie wederom landelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer