Vion+kort+notering+vleesvarkens+met+8+cent
Nieuws
© Vion

Vion kort notering vleesvarkens met 8 cent

De Vion vleesvarkensnotering voor week 46 is vastgesteld op 1,39 euro. 8 cent lager dan vorige week toen de notering nog 1,47 euro was. Als reden noemt Vion de situatie op diverse vleesafzetmarkten. Die is ingrijpend verslechterd.

Een prijsdaling hing al wat langer in de lucht. Vorige week verlaagde Gosschalk de notering met 5 cent, maar omdat andere slachterijen de notering toen onveranderd lieten, herstelde de slachterij uit Epe de notering later weer. Vrijdag bleef ook de DCA-beursprijs voor vleesvarkens ook tegen de verwachting in op zijn plaats. De slachterijen daarbij aan zet latend.


Ruim aanbod

Bijna onafgebroken stond de Vion-notering zestien weken achtereen op 1,47 euro. De situatie op de diverse vleesafzetmarkten is nu reden tot een prijsdaling. Vion geeft aan dat het aanbod aan vleesvarkens in heel Europa zeer ruim blijft met hoge slachtgewichten. In Nederland liggen die 1 kilo tot 1,5 kilo boven het gemiddelde van vorig jaar rond deze tijd.

Doordat Denemarken door het coronavirus nu de exportlicentie naar China kwijt is, wordt er nog meer vlees aangeboden op de Europese markt. Die was al overvol doordat België en Duitsland in verband met Afrikaanse varkenspest hun vlees alleen in Europa kunnen afzetten.

Het overgrote aanbod zorgt voor beduidend lagere opbrengstprijzen. OnlinePigtrade houdt deze week rekening met prijsdalingen op de EU-markt van 2 tot 3 cent voor schouders en buiken, min 3 tot 4 cent voor middels en min 4 tot 5 cent voor ribben en nekstukken. Spek en (kop)haas blijven verwacht OnlinePigtrade onveranderd. Het enige dat waarschijnlijk plust zijn wangen en levers.


Concurrentie in China

Verder dalen door toenemende concurrentie de Chinese inkoopprijzen. Onder andere door de grotere toestroom van varkensvlees uit Amerika.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer