Groningse+boeren+naar+gemeentehuizen+over+stikstofproblematiek
Nieuws
© DIRK HOL

Groningse boeren naar gemeentehuizen over stikstofproblematiek

Tientallen boeren rijden op 10 november per trekker naar verschillende gemeentehuizen in Groningen om nogmaals aandacht te vragen voor de stikstofproblematiek. In de Groninger aanpak stikstof (Gras) missen de boeren de oplossingen voor PAS-melders en andere knelgevallen die nu onterecht geen vergunning meer hebben.

'De boeren geven daarmee een noodsignaal af en strijden voor oplossingen voor de PAS-melders en de vele knelgevallen', zegt Wietse Duursma namens de georganiseerde landbouw.

'Honderden agrarische bedrijven verkeren in onzekerheid over of hun bedrijfsactiviteiten wel zijn toegestaan', vervolgt Duursma. 'Wij hebben snel behoefte aan de juiste vergunningen. Niet in de komende jaren, maar nu al. Zodat wij verder kunnen met de ontwikkeling, verduurzaming en innovatie van onze bedrijven. Dat is de enige route die leidt tot werkelijke verbetering van de natuur.'


223 PAS-melders

Het grote probleem is dat 223 agrarisch ondernemers in Groningen geen natuurbeschermingsvergunning meer hebben, de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders. Daarnaast zijn er nog veel andere knelgevallen die nu nog niet eens in beeld zijn, stellen de actievoerende boeren. 'Allen hebben te goeder trouw gehandeld, maar worden nu door de mogelijke vaststelling van een provinciale aanpak vogelvrij verklaard', stelt Duursma.


Boerenprotest in Loppersum tegen stikstofaanpak Groningen
Boerenprotest in Loppersum tegen stikstofaanpak Groningen © Jelte Oosterhuis

De provincie, verantwoordelijk voor het stikstofbeleid in Groningen, overlegt met het ministerie van LNV over hoe het stikstofprobleem kan worden opgelost. Duursma: 'Wij maken ons grote zorgen dat het door het aankomende landelijke en provinciale beleid nog wel drie tot vier jaar kan duren voordat onze vergunningen zijn gelegaliseerd.'


'Enorme gevolgen'

De gevolgen voor het platteland zijn volgens Duursma enorm. 'Jaren geen ontwikkeling, innovatie en verduurzaming, met daarbij de schrijnende gevallen van bedrijven die juridisch of financieel klem komen te staan.'

Verschillende Groninger gemeenten hebben al moties aangenomen of zijn van plan dat te doen, om aandacht te vragen voor de gevolgen van de stikstofplannen voor het platteland, de ondernemers en de natuur. 'We zijn blij dat de gemeenten de urgentie inzien en hopen dat ook op provinciaal en landelijk niveau doordringt wat de gevolgen zijn voor ons platteland', besluit Duursma.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer