Een jaar na de boerenprotesten

Deze week was het een jaar geleden dat de eerste grote trekkeractie op het Malieveld plaatsvond. Deze was een succes, trok duizenden boeren en genoot veel draagvlak onder de bevolking. De actie zette de boeren op de kaart. Het was op dat moment het juiste drukmiddel om de stikstofonderhandelaars van de landbouworganisaties weer aan tafel te krijgen.

Een+jaar+na+de+boerenprotesten
© Dirk Hol

Daarna volgden nog tal van trekkeracties in Den Haag, bij FrieslandCampina, het RIVM, de provinciehuizen, de distributiecentra en andere locaties. Het waren inmiddels lang niet altijd meer alleen boeren gedreven door wanhoop en frustratie die meededen.

Uit onderzoek van Nieuwe Oogst in samenwerking met de NOS bleek dat veel boeren en tuinders begrip hadden voor de acties, maar wel vraagtekens zetten bij de wijze waarop deze werden uitgevoerd. Velen waren bang om het begrip van de burgers te verliezen. Iedereen leeft immers van de plek die hem of haar wordt gegund.

Die angst is terecht. Uit een onderzoek van LTO Nederland bleek dat het gros van de burgers weliswaar achter de boeren stond, maar al vrij snel na de eerste acties klaar was met de protesten die vaak veel overlast veroorzaakten.

Wat hebben de trekkeracties nu werkelijk opgeleverd?’

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Diverse Kamerleden laten weten dat de acties en de opstelling van de harde kern actievoerders en hun onderhandelaars veel 'kapot hebben gemaakt'. 'Telkens kwamen zij weer met nieuwe voorwaarden als een overeenkomst nabij was. Als of zij geen oplossing wilden.'

Deze maand komt naar verwachting het wetsvoorstel met de stikstofdoelen voor 2030, de beschikbare middelen en de maatregelen. Dan kan een eerste balans worden opgemaakt over wat de acties werkelijk hebben opgeleverd. De rest volgt na de formatie van een nieuw kabinet aankomend voorjaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer