NCTV%3A+%27Boze+burgers+sluiten+zich+aan+bij+boerenprotesten%27
Nieuws
© ANP Persbureau

NCTV: 'Boze burgers sluiten zich aan bij boerenprotesten'

Groepen boze burgers zoeken aansluiting bij onder meer de boerenprotesten. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg in een donderdag verschenen rapport over het dreigingsbeeld in Nederland.

De rapportage maakt melding van een toenemende polarisatie in Nederland die wordt gevoed door een 'brede, gemêleerde activistische bovenlaag'. Er bestaat onder anti-lockdowndemonstranten een 'radicale onderstroom met extremistische gedragingen'. Zij belagen politici en journalisten, intimideren agenten en zetten privégegevens van prominenten online.Die verharding is ook binnen het boerenprotest te zien, constateert Aalbersberg. In tegenstelling tot de grootschalige boerenprotesten van vorig jaar wordt het boerenprotest kleinschaliger en grimmiger.


Doorgeefluik

De NCTV stelt verder dat de als ultraconservatief omschreven uitgeverij De Blauwe Tijger, 'een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën', geld doneert aan een boerenactiegroep. De naam van die boerenactiegroep noemt de NCTV niet.


De diverse groepen weten elkaar steeds vaker te vinden bij diverse protesten, zegt Aalbersberg. 'Dit gebeurt niet zozeer uit ideologische motieven, maar vanwege gevoelens van onrechtvaardigheid, groot onbehagen of een andere werkelijkheidsbeleving.' Onder hen bevinden zich zowel links- als rechts-extremisten, boeren en voetbalhooligans.


Niet veel

'Aansluiting van verschillende groepen met verschillende grieven, verbonden door anti-overheidsdenken, kan verharding in de hand werken', waarschuwt de NCTV. Om hoeveel radicale personen het gaat, is nog niet duidelijk. 'Het zijn er niet veel', benadrukt Aalbersberg. Hij schat in dat het om 'een aantal tientallen' per groepering gaat.

Mensen die de overheid, wetenschap en traditionele media al langer wantrouwen, kunnen hun denkbeelden bevestigd zien in complottheorieën, misinformatie en desinformatie, schrijft de NCTV. Sinds de uitbraak van het coronavirus verspreiden complottheorieën zich sneller van de marges van het internet naar mainstreamkanalen. 'Alles wordt nu aan elkaar gekoppeld: corona, windmolens en 5G', somt Aalbersberg op.


Drempel wordt lager

De NCTV constateert dat de drempel om tot extremistisch gedrag te komen, lager wordt. 'Deze context versterkt polarisatie en leidt in een enkel geval tot verharding, intimidatie of (oproepen tot) geweld.' Maar, hoewel de anti-lockdownprotesten in Nederland zowel qua omvang als ongeregeldheden bij lange na niet zo groot zijn als bijvoorbeeld in Duitsland, kunnen deze wel leiden tot gewelddadige verstoringen van de openbare orde.

De belangrijkste terroristische dreiging blijft overigens nog altijd uitgaan van jihadisten, schrijft de NCTV in de rapportage. De directe dreiging lijkt dit jaar wel enigszins afgenomen, het komt vooral vanuit eenlingen. Het dreigingsniveau blijft op drie van vijf staan. Dat wil zeggen dat een terroristische aanslag in Nederland 'voorstelbaar' is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer