FrieslandCampina+gaat+fors+in+kosten+snijden
Nieuws
© Nieuwe Oogst

FrieslandCampina gaat fors in kosten snijden

FrieslandCampina gaat reorganiseren. Er wordt flink in de kosten gesneden en er verdwijnen duizend banen. Ook wordt nog scherper dan nu ingestoken op het doorontwikkelen van de groeisegmenten.

De maatregelen zijn voor een groot deel het gevolg van de coronapandemie. Daarnaast staan de winstmarges in Nederland, België en Duitsland al langer onder druk.

Wel heeft het merendeel van de werkmaatschappijen onder FrieslandCampina de omzet dit jaar weten te verhogen. Ook zijn posities in belangrijke groeimarkten versterkt. Desondanks kunnen deze positieve ontwikkelingen de winstgevendheid in 2020 niet compenseren.


• Lees ook: Geopolitiek zorgenkindje voor FrieslandCampina

Volgens CEO hein Schumacher betekent de reorganisatie een versnelde uitvoering van de in 2018 ingezette strategie onder het motto 'Our purpose, Our Plan.' Daarin was al afgesproken om de kosten structureel te verlagen en om te focussen op de groeisegmenten.

De belangrijkste ingrepen voor nu zijn het optimaliseren van de organisatie. Er verdwijnen duizend banen in het productienetwerk, de managementlagen en de ondersteunende diensten en functies. Het gaat om banen in Nederland, België en Duitsland. Waar mogelijk zal dit worden opgevangen door natuurlijk verloop, herplaatsing en het niet invullen van vacatures. Maar gedwongen ontslagen kunnen niet worden uitgesloten.

Niet-kernactiviteiten worden mogelijk afgestoten om het eigen vermogen te versterken. Wellicht verdwijnen er ook enkele productielocaties. Meer details daarover worden deze week bekendgemaakt.

Garantieprijs en prestatietoeslag

Het zuivelconcern verwacht door deze ingrepen structureel lagere kosten van meer dan 100 miljoen euro per jaar. De herstructureringskosten van 150 tot 175 miljoen euro komen grotendeels ten laste van het bedrijfsresultaat in 2020 en tikken ook nog door in de resultaten in 2021.

FrieslandCampina-CFO Jaska de Bakker geeft aan dat melkveehouders niet hoeven te rekenen op een prestatietoeslag over 2020 van enige belangrijkheid. 'De reorganisatiekosten gaan af van de optionele winst en gaan dus ten koste van de prestatietoeslag. Dat gaat dit jaar pijn doen.'

De reorganisatie heeft geen invloed op de garantieprijs die FrieslandCampina aan de leden-melkveehouders betaalt. 'Die komt tot stand op basis van de gemiddelde prijzen die zuivelondernemingen elders betalen', aldus de Bakker.

Doorgaan met ingezette strategie

Naast kostenbesparing focust FrieslandCampina extra op de in 2018 ingezette ondernemingsstrategie 'Our Purpose, Our Plan'. Dat betekent dat het bedrijf voorop wil lopen met gezonde voeding en hierin wil blijven innoveren en investeren. Zelfstandig en waar zinvol ook in samenwerking met strategische partners.

Daarnaast wordt er versneld geïnvesteerd in e-commerce, wil het concern leidend worden qua duurzaamheid en streeft het naar een betere verwaarding van basiszuivel met een toegevoegde waarde.

Voor het management van de zuivelonderneming zijn er in 2020 geen langetermijnbonussen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer