Aanbod vleeskuikens afstemmen op verminderde vraag

De vraag naar pluimveevlees vanuit de foodservice en horeca is door corona vrijwel geheel verdwenen. Volgens voorzitter Jan Verhoijsen van de LTO/NOP-kring vleeskuikenhouders moet het aanbod beter worden afgestemd op de vraag om te voorkomen dat de hele vleeskuikensector eronder lijdt.

Aanbod+vleeskuikens+afstemmen+op+verminderde+vraag
© Henk Riswick

Tijdens het webinar Gezonde conceptkuikens op 9 november kon Verhoijsen er niet omheen om te reageren op de huidige marktsituatie. De afzet van vleeskuikens staat onder grote druk en daarmee de hele keten, van opfokhen tot aan de vleesverwerking. Dat is onder meer te zien aan het feit dat slachterij Frisia al is gestopt en slachterij GPS uitstel van betaling heeft aangevraagd.

Daarmee staat de afzet van circa 9 miljoen kuikenplaatsen, ofwel 20 procent van de productiecapaciteit onder druk. Het is met name de reguliere productie die hierdoor in de problemen komt. De afzet naar de retail loopt gelukkig wel goed en daar is wel enige extra ruimte voor conceptkuikens.


Sectorprobleem

'Wel staan door de afzetproblemen in de horeca en foodsector ook de prijzen van de conceptkuikens voor de retail onder druk', zegt Verhoijsen. 'Het is dan ook zowel een probleem voor individuele pluimveehouders als voor de hele sector.

Het aanbod moet volgens Verhoijsen worden beperkt. 'Met hoeveel kan ik niet zeggen. Het moet gewoon goed passen bij de vraag. Daarbij is de stip op de horizon dat er wereldwijd veel vraag is naar pluimveevlees. Alleen staat nu de hele economie op zijn kop door de coronacrisis.'

Hoe hij de inperking van de productie precies voor zich ziet, kan de LTO/NOP-voorzitter dus niet zeggen. 'We mogen ook zomaar als hele sector onderling afspraken maken over productievermindering. Dat staat de mededingingsautoriteit NMA niet zomaar toe. Maar ik zeg wel tegen de pluimveehouders: ga aan de slag met je leveranciers en afnemers en kijk wat er nodig is. Zet tijdelijk minder kuikens op of verleng de leegstand. Als je moet renoveren, is nu het goede moment.'


Steun nodig

Verhoijsen zou het goed vinden als de overheid bedrijven als GPS steunt, net zoals ze doet met 'andere bedrijven met drie letters in hun naam'. Voor de pluimveehouders zelf wijst hij op de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daar kunnen ook pluimveehouders gebruik van maken.

De eerste TVL is volgens Flynth adviseurs en accountants al afgesloten. Voor het vierde kwartaal van dit jaar komt er weer een nieuwe optie. Om mee te kunnen doen, gelden een aantal voorwaarden, zoals een omzetverlies van 30 procent door de coronacrisis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer