Boer en journalist maken film over lobby tegen glyfosaat

Onderzoeksjournalist Hidde Boersma en akkerbouwer Michel van Andel starten een crowdfundingsactie voor het maken van een documentaire over glyfosaat. In de film volgen de makers het spoor van de lobby die het voor boeren belangrijke middel wil verbieden.

Boer+en+journalist+maken+film+over+lobby+tegen+glyfosaat
© Sugarrushfilm.nl

Boersma en Van Andel zijn een crowdfundingsactie gestart om hun documentaire The Glyphosate Chronicles te kunnen maken. Voor de financiering is 100.000 euro nodig, een tiende van dat bedrag is inmiddels opgehaald.


Bekijk hieronder een voorproefje van The Glyphosate Chronicles.

Akkerbouwer Van Andel uit Emmeloord had aanvankelijk ook een kritische houding tegenover chemiereuzen als Bayer Monsanto, de producent van glyfosaat. Toen hij zich een jaar of zes geleden ging verdiepen in het onderwerp, veranderde zijn mening. 'Mijn motivatie om deze documentaire te maken, komt voort uit een gevoel van waarheidsvinding en rechtvaardigheid.'


In de verhalen die rondgaan over glyfosaat ontbreekt vaak de context, zegt Van Andel. 'Het is een belangrijk en effectief middel met een zeer lage toxiciteit. Als je het verstandig gebruikt, helpt het de landbouw te verduurzamen. Maar als je het aan de gemiddelde Nederlander vraagt, is glyfosaat het ergste gif dat ooit gemaakt is.'


Lobby blootleggen

De akkerbouwer staat achter de verscherpte regels voor het gebruik van glyfosaat, zoals die tegenwoordig gelden voor de toepassingen op verharde ondergronden. In de documentaire die hij met Boersma gaat maken, wil hij de lobby die strijdt voor een totaalverbod blootleggen.

'We denken dat chemiereuzen als Bayer een sterke lobby hebben, maar de antilobby is veel groter. En dat gaat veel verder dan alleen glyfosaat. Ik ben voor besluitvorming op basis van onderzoek en dat niet wordt beïnvloed door onderbuikgevoelens en dogma's', zegt Van Andel.


Facebook-wetenschap

De akkerbouwer verwijst naar een uitspraak van directeur Bernhard Url van de Europese voedselautoriteit EFSA die waarschuwt voor het ontstaan van een tijdperk van de 'Facebook-wetenschap'. Van Andel: 'Als besluitvorming over de toekomst van de landbouw afhankelijk wordt van het aantal likes op Facebook, dan begeven we ons op glad ijs.'

Doneren voor de filmmakers kan op de website Sugarrushfilm.nl. Onderzoeksjournalist Hidde Boersma is geen onbekende in de land- en tuinbouw. Hij won in 2017 de Gouden Greep, de prijs voor beste agro-journalistieke productie, met zijn Volkskrantpublicatie 'Liever gentech dan gif en armoede'. Hierin beschreef hij hoe boeren in Bangladesh dankzij gentech goede oogsten behalen en hun inkomen weten te verbeteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer