LTO+verbaasd+over+glyfosaatverbod+Noord%2DHolland
Nieuws
© Han Reindsen

LTO verbaasd over glyfosaatverbod Noord-Holland

'Heel onverstandig', noemt LTO Noord Noord-Holland-voorzitter Nico Verduin het verbod op het gebruik van glyfosaat op provinciale pachtgronden. 'De provincie gaat voorbij aan de wetenschappelijke adviezen van gerenommeerde instituties als het Ctgb. Als je dat doet, is het hek van de dam.'

Deze week besloot het provinciebestuur over het pachtbeleid met daarin een verbod op glyfosaat. Het verbaast Verduin. 'Het besluit wordt genomen door mensen die nog geen halve hectare aardappelen knap kunnen telen. Ze hebben zo weinig kennis van de teelt, terwijl ze wel zulke ingrijpende besluiten nemen.'

Provincie Noord-Holland heeft ongeveer 1.800 hectare landbouwgrond in eigendom. Totdat de grond wordt ingezet voor het voorgenomen provinciale project over verkoop, wordt deze verpacht aan agrarische ondernemers.


'Heel raar'

Ook over de de totstandkoming van het verbod is de LTO Noord-bestuurder niet te spreken. 'Dat is heel erg raar gegaan. De provincie zegt dat ze met LTO Noord hierover in gesprek is geweest, maar wij weten van niets. Over pachtzaken is gesproken, maar een verbod op glyfosaat is niet aan de orde gekomen. Ik verwacht dat het een omissie is van de provincie.'


Verduin had donderdag telefonisch contact hierover met gedeputeerde Esther Rommel. Zij zoekt volgens de LTO-regiovoorzitter intern uit of er overleg is geweest met de belangenorganisatie. Wanneer blijkt dat dit niet niet zo is, vindt Verduin dat Gedeputeerde Staten het besluit moeten heroverwegen. 'Dat kan tot spannende gesprekken leiden.'

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer