Oostenrijk+mag+glyfosaat+niet+zomaar+verbieden
Nieuws
© Han Reindsen

Oostenrijk mag glyfosaat niet zomaar verbieden

Oostenrijk mag niet zomaar een landelijk verbod op het gebruik van glyfosaat instellen. Dat heeft de Europese Commissie (EC) de Oostenrijkse regering laten weten.

Volgens Brussel is een nationaal verbod strijdig met de Europese regelgeving, schrijft de Wiener Zeitung van woensdag 19 augustus. Daarnaast stelt de Europese Commissie dat geen enkele studie aantoont dat glyfosaat een gevaar is voor de gezondheid van mensen. Brussel zegt ook dat er geen specifiek Oostenrijks probleem speelt dat een verbod op glyfosaat kan rechtvaardigen.

In de zomer van 2019 besloot Oostenrijk tot een glyfosaatverbod met ingang van 2020. Dat ging niet door, omdat Brussel hierover niet tijdig was geïnformeerd. In mei van dit jaar is dat wel gebeurd. De reactie van de commissie is naar aanleiding van deze melding.


Strijdig met Europese

In juni liet landbouwminister Carola Schouten de Tweede Kamer al weten dat een nationaal glyfosaatverbod strijdig is met de Europese verordening en indruist tegen wetenschappelijke inzichten.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot had gevraagd of de minister toepassing van glyfosaat buiten de geïntegreerde gewasbescherming kan verbieden. Hij verwees daarbij naar Luxemburg dat per 1 januari 2021 een totaalverbod op de toepassing van glyfosaat wil invoeren.


Brussel heeft in 2017 besloten de Europese goedkeuring van de werkzame stof glyfosaat te hernieuwen voor een periode van vijf jaar. Vier rapporterende lidstaten – waaronder Nederland – starten binnenkort met een herbeoordeling van de werkzame stof die als basis dient voor een nieuw Europees besluit in 2022.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer