Schouten%3A+%27Glyfosaatverbod+strijdig+met+wetenschap%27
Nieuws
© Han Reindsen

Schouten: 'Glyfosaatverbod strijdig met wetenschap'

Een glyfosaatverbod is strijdig met de huidige Europese verordening en druist in tegen wetenschappelijke inzichten. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten geantwoord op Kamervragen.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot had gevraagd of de minister toepassing van glyfosaat buiten de geïntegreerde gewasbescherming kan verbieden. Hij verwees daarbij naar Luxemburg dat per 1 januari 2021 een totaalverbod op de toepassing van glyfosaat wil invoeren.

Schouten acht zo'n verbod in strijd met een Europese verordening over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Deze verordening maakt het mogelijk dat de Europese Commissie en het Ctgb de toelating van een gewasbeschermingsmiddel kunnen intrekken op het moment dat er nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn, waaruit blijkt dat niet meer aan de goedkeurings- of toelatingsvoorwaarden wordt voldaan.

Deze nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn er volgens het Ctgb op dit moment niet voor glyfosaat of voor glyfosaathoudende gewasbeschermingsmiddelen. Wel heeft het Ctgb in oktober 2019 het principebesluit genomen om de volvelds vooroogst-toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen op basis van de werkzame stof glyfosaat in Nederland te verbieden.


Wetenschappelijke onderbouwing

Ctgb meent dat de wetenschappelijke onderbouwing voor het Luxemburgse verbod ontbreekt. Schouten stelt dat een dergelijk verbod ook niet aansluit bij de wetenschappelijke lijn die zij volgt, namelijk handelen op basis van adviezen van ECHA, EFSA en het Ctgb.

De Europese Commissie heeft in 2017 besloten de Europese goedkeuring van de werkzame stof glyfosaat te hernieuwen voor een periode van vijf jaar. Binnenkort zullen vier rapporterende lidstaten – voor Nederland het Ctgb – starten met de nieuwe herbeoordeling van de werkzame stof glyfosaat, zodat er op basis van alle wetenschappelijke inzichten eind 2022 weer besluitvorming kan plaatsvinden op Europees niveau.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer