Gemeente eist steeds vaker glyfosaatvrije pacht

Bij het verpachten van hun gronden stellen gemeenten in Oost-Nederland steeds vaker de eis dat de pachter geen glyfosaat inzet voor het doodspuiten van gewassen. LTO Noord regio Oost heeft bij diverse gemeenten bezwaar aangetekend.

Gemeente+eist+steeds+vaker+glyfosaatvrije+pacht
© Dirk Hol

Het gebruik van glyfosaat in de landbouw is toegestaan. Uit een rondgang van de regionale dagbladen in Oost-Nederland blijkt echter dat steeds meer gemeenten in deze regio het gebruik van dit middel op hun gronden toch aan banden leggen.

Het gaat bijvoorbeeld om de gemeenten Enschede, Doetinchem en Olst-Wijhe. Andere gemeenten, zoals Zutphen, Ede, Almelo. Arnhem en Grave, overwegen inmiddels hetzelfde. Ze vrezen onder andere dat uitspoeling van het middel gevaar oplevert voor de drinkwaterkwaliteit.


Andere bestemming

De Grondkamer in Zwolle stelde dit voorjaar dat een verbod op het toepassen van glyfosaat alleen is toegestaan voor eenjarige pachtcontracten. Deze contractduur wordt veel gebruikt door gemeenten voor gronden die liggen te wachten op een andere bestemming, zoals voor woningbouw, infrastructuur of als bedrijventerrein.

Boeren gebruiken deze gronden in Oost-Nederland vaak voor de maisteelt. Om vlot te kunnen zaaien, wordt het voorgaande (vang)gewas dan doodgespoten. LTO Noord regio Oost is helemaal niet blij met de beperkingen van gemeenten.

Volgens vakgroepbestuurder Pieter Evenhuis uit Giethoorn wordt de maatregel ingevoerd puur op basis van emoties. 'Er is nog steeds geen onomstotelijk bewijs dat glyfosaat kankerverwekkend is. Het is ook niet aan de lokale politiek om dat te beoordelen.'


Geen verbod

Evenhuis is bang dat met de verboden van de gemeenten langzaam maar zeker het gebruik van glyfosaat helemaal wordt tegengegaan. 'Gemeenten nemen er een voorschot op, terwijl er landelijk geen verbod is. Andere partijen kunnen zo de indruk krijgen dat er wat aan de hand is.'LTO Noord is dit voorjaar een campagne gestart om gemeenten beter te informeren over het gebruik van glyfosaat. Bijvoorbeeld dat voor een maisteelt mechanisch omzetten van vanggewassen ongeveer even belastend is. Voor de samenleving is in het kader van project BoerenBuren een uitlegvideo gemaakt over het gebruik van glyfosaat.


Goed alternatief

Als akkerbouwer weet Evenhuis dat het vinden van een goed alternatief voor glyfosaat nog niet zo makkelijk is. 'Zeker in een droog voorjaar is het lastig om voldoende rotting in het vanggewas te krijgen. Met glyfosaat lukt dat gewoon beter. Vraag is dus of je als boer meegaat in de emotie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer