Tweedeling+op+markt+voor+consumptie%2Deieren
Achtergrond
© Twan Wiermans

Tweedeling op markt voor consumptie-eieren

De coronacrisis maakt dit jaar duidelijker dat er sprake is van een tweedeling op de markt voor consumptie-eieren. Producenten van biologische en vrije-uitloopeieren merken niet of nauwelijks iets van een dalende vraag. Voor gewone scharrelbedrijven ligt dat anders.

Dit voorjaar kende de eiermarkt een aparte periode. De vraag naar consumptie-eieren trok hard aan. Eieren werden gehamsterd vanwege het idee dat er een tekort kon komen en door de lockdown zat vrijwel iedereen thuis. Daardoor werden er meer eieren gegeten. Eieren waren na wc-papier het meest gewilde product in de supermarkten.

Pluimveehouder en voorzitter van de LTO/NOP-begeleidingscommissie eierprijzen Peter van Agt weet wel waar dit vandaan komt. 'De consument eet gezonder sinds het begin van de coronacrisis en eieren passen goed in een gezond consumptiepatroon. Ze helpen bij het opbouwen van weerstand tegen deze vervelende ziekte.'


Tekort

Door de grote vraag naar eieren in de supermarkt ontstond er een tekort. In korte tijd werd besloten dat in de verpakking van Beter Leven-eieren ook gewone scharreleieren mochten. Die eieren kwamen niet alleen van gewone scharrelbedrijven uit Nederland, maar ook van bedrijven uit het buitenland.

We hebben als sector onvoldoende voordeel gehad van de grote vraag naar eieren

Peter van Agt, pluimveehouder en voorzitter van de LTO/NOP-begeleidingscommissie eierprijzen

'Daarmee namen we een risico, omdat die eieren niet voldeden aan onze hoge kwaliteitseisen. En we hebben als sector onvoldoende voordeel gehad van de grote vraag naar eieren', vindt Van Agt.

'Wel profiteerden alle Nederlandse pluimveehouders van de toegenomen vraag in de winkel', zegt Petro Boon, hoofd inkoop bij eierhandel Gebr. Van Beek.


Afzet naar foodservice

'Door de coronacrisis zakte de afzet van eieren naar de foodservice flink in. Daar gaan vooral de eieren vanuit de gewone scharrelbedrijven naartoe en de paar bedrijven met verrijkte kooien die er in Nederland nog zijn. De prijzen voor die eieren zijn door de toegenomen afzet naar de retail dit voorjaar nog redelijk overeind gebleven.'

Tijdens de tweede coronagolf liggen de zaken anders. De vraag naar eieren in de supermarkten is nog steeds goed. In Nederland zowel als in het buitenland, vooral in Duitsland. Vogelgriep heeft hier nog geen effect op. Ook in Duitsland liggen in de winkelschappen grotendeels consumptie-eieren die aan extra voorwaarden voldoen, vergelijkbaar met de Beter Leven-eisen.


Vraag blijft groot

'De producenten van vrije-uitloopeieren, Freiland-eieren en biologische eieren merken daardoor niets van de coronacrisis. De vraag naar deze eieren blijft groot', zegt Boon.

'Het verschil met de gewone scharreleieren neemt daardoor toe. Er is geen extra behoefte aan deze eieren vanuit de supermarkten en de afzet naar de foodservice is weer op een laag niveau.'


Meer Beter Leven-eieren

'De vraag naar consumptie-eieren voor de retail is goed', merkt ook Van Agt op. 'Ten opzichte van dit voorjaar zijn er producenten van Beter Leven-eieren bij gekomen. Daarnaast is er meer tijd en ruimte gekomen om de verpakkingen van de eieren aan te passen', constateert hij.

'We gaan ervan uit dat er nu geen buitenlandse eieren meer in de schappen terechtkomen en in ieder geval wel eieren die voldoen aan IKB- en KAT-voorwaarden.'


Aparte notering industrie

LTO/NOP heeft sinds deze week een nieuwe notering voor scharrelindustrie-eieren. Die komt naast de bestaande NOP2.0-richtprijs voor scharreleieren en de NOP2.0-richtprijs kooi voor de industrie. De nieuwe notering biedt houvast bij het maken van afspraken voor eieren met mindere schaalkwaliteit of van salmonellakoppels.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer