Keurmerkloze eieren verkocht als Beter Leven-eieren

Wat kan de wereld in een paar weken toch veranderen. Elk mens heeft ermee te maken: de coronacrisis. Veel bedrijven voelen het in hun portemonnee. Vooral de horeca en onze collega's uit de sierteelt krijgen harde klappen.

Keurmerkloze+eieren+verkocht+als+Beter+Leven%2Deieren
© Niek Stam

Ongetwijfeld zijn ook veel andere sectoren gedupeerd waar wij als agrarische sector weinig mee van doen hebben. Ik hoop dat ze het doorstaan en deze situatie doorkomen, zodat ze hun bedrijven kunnen voortzetten.

Woensdag viel mij iets op in de media. Supermarkten draaien al weken op kerstniveau en verkopen zelfs tijdelijk eieren zonder Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Een topproduct overigens. Maar deze zitten wel in een doos waar het Beter Leven-keurmerk op staat. Dat is misleiding van de consument in mijn ogen.

Net als met vleeskuikens die vol gas uit het buitenland worden gehaald. Die voldoen nou eenmaal niet aan de normen die voor ons land gelden. De milieunormen zijn anders en ook de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) controleert niet over de grens.

Ik hoop dat wij als sector achter elkaar blijven staan, ongeacht welk concept dan ook

Erik van Veldhuisen, vleeskuikenhouder in Renswoude

Het laat zien dat de Dierenbescherming niets anders is dan een winstgedreven organisatie en dat het om de aantallen gaat. Niet om de kwaliteit. Ik heb dit al meerdere malen bij de Dierenbescherming aangegeven. Zelfs de directeur is bij me op bezoek geweest, wat overigens een prettig bezoek was. Het is allemaal in het straatje van onze 'partners'. Hoe meer keurmerken en concepten, hoe meer we door de bomen het bos niet meer zien.

Consumenten hebben geen idee wat ze kopen en verkopende partijen doen maar wat om producten aan de man te brengen. Zelfs eieren verkopen als keurmerk van leghennen die niet op die manier zijn gehouden. Alles om maar verdeeldheid te zaaien onder de boeren.

Ik hoop dat wij als sector achter elkaar blijven staan, ongeacht welk concept dan ook. Wij kunnen elkaar versterken, ook in deze lastige tijden. Tenslotte kunnen we onszelf meerwaarde geven. Door onderscheid in dierenwelzijn of efficiëntie is er voor de consument veel keuze. Ik hoop dat ook onze verkopende partijen open en eerlijk zijn naar de consument en dat wij als sector diezelfde transparantie naar buiten uitdragen, op welke manier dan ook.

Als laatste wens ik u veel gezondheid en wijsheid in deze spannende tijden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer