Regionalisering broodnodig om broedeimarkt vlot te trekken

De markt voor broedeieren krijgt een flinke klap door de uitbraken van vogelgriep. De belangrijke export naar grootafnemer Rusland ligt hierdoor stil. Hopelijk kan regionalisering deze en andere markten weer openen.

Regionalisering+broodnodig+om+broedeimarkt+vlot+te+trekken
© Nieuwe Oogst

Bij de uitbraak van vogelgriep is de reactie van landen buiten Europa vaak om direct de grenzen te sluiten voor de import van broedeieren. Dat gebeurde ook bij de uitbraak van vogelgriep in Altforst. Wel was het zo dat Rusland eerst de import alleen beperkte uit Gelderland en later toch uit heel Nederland.

Nederland exporteerde in 2019 ruim 1 miljard broedeieren, blijkt uit CBS-cijfers. Die worden voor een groot deel in Nederland geproduceerd, maar worden ook geïmporteerd uit onze buurlanden. In totaal exporteert Nederland 880 miljoen broedeieren naar Europa, inclusief Rusland en Wit-Rusland.


Rusland vorig jaar grootste

De grootste afnemer was vorig jaar Rusland met 294 miljoen broedeieren. Op de tweede plek komt België met 290 miljoen broedeieren. Naast Rusland is ook Azië een belangrijke afnemer. Na wat rekenwerk blijkt dat die export vorig jaar ongeveer 65 miljoen broedeieren bedroeg.

Hoe lang de exportstop naar Rusland en andere derde landen duurt, is lastig te voorspellen. 'Normaal is het zo dat de export in ieder geval een half jaar na de laatste uitbraak op gang komt', zegt secretaris Ben Dellaert van Ovoned.

O dit moment is niet duidelijk hoe lang het vogelgriepseizoen duurt, dat kan wel tot het voorjaar zijn. Dat zou voor de broedeisector veel te lang duren, de prijs van broedeieren staat nu al enorm onder druk. De uitbraak van vogelgriep komt daarbij bovenop de coronacrisis. Die ook al aanleiding geeft tot een dalende vraag naar broedeieren.


Hopen op regionalisering

De hoop is volgens Dellaert dan ook gevestigd op regionalisering. 'Vanuit de vorige periode met vogelgriepuitbraken weten we dat het kan lukken om regionalisering voor elkaar te krijgen. Liefst door alleen de gebieden met een vervoersverbod uit te sluiten van export en anders de provinciegrenzen, van in het huidige geval Gelderland, aan te houden.'

Eenvoudig zal het niet worden, weet Dellaert uit ervaring. 'De Russische overheidsorganen houden er vaak moeilijke procedures op na. Ze willen soms zelfs eerst hier komen kijken om de situatie in ogenschouw te nemen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer