Malaise+melkvee%3A+financieel+gaten+vullen
Analyse
© Marjolein van Woerkom

Malaise melkvee: financieel gaten vullen

Steunmaatregelen helpen melkveehouders die kampen met een lage melkprijs de coronacrisis door. Bijvoorbeeld via een vervroegde uitkering van betalingsrechten. Maar met het vullen van het ene gat, ontstaat straks een nieuw gat doordat de onzekere melkprijs niet verbetert.

De coronacrisis heeft ook effect op de melkveehouderij. Door de sluiting van de horeca werd een deel van de afzet gedrukt. Dit had zijn weerslag op de melkprijs.

Volgens ABN Amro lagen bijvoorbeeld de melkopbrengsten in het derde kwartaal 7 procent lager dan in het eerste kwartaal. Terwijl ook de prijzen voor nuchtere kalveren en slachtkoeien op een laag niveau waren beland door de horecasluiting.


Lagere stand rekening-courant

Volgens de bank leidde dit bij de deelnemers aan het Bedrijveninformatienet van Wageningen Economic Research tot een fors lagere stand van de rekening-courant. Een daling van 17.400 euro, oftewel 170 euro per melkkoe in het tweede kwartaal van 2020.


En boeren kregen in dat kwartaal al hulp. Het tweede en derde kwartaal hoefde aan banken geen rente te worden betaald en soms geen aflossing. Dit scheelde gemiddeld 4.000 tot 5.000 euro per maand.

Om de misère in het derde kwartaal te verlichten, konden ondernemers kiezen voor een vervroegde uitkering van een deel van de betalingsrechten in juli. Normaal gesproken wordt pas vanaf december uitgekeerd.


Voorschot van 9.000 euro

Volgens ABN Amro keerde RVO.nl als voorschot gemiddeld 9.000 euro uit van de in totaal 21.000 euro die ondernemers gemiddeld beuren. Door die steun verbeterde de rekening-courant van deze bedrijven in het derde kwartaal met gemiddeld 2.600 euro.

Ook hoefde er minder belasting te worden betaald door het bijzonder uitstel van betaling. Dit uitstel loopt vooralsnog tot het einde van 2020. Zonder betalingsrechten en tegemoetkomingen van de bank en de Belastingdienst zou het saldo in het derde kwartaal sterk negatief zijn.

De melkprijs is gezien de coronacrisis nog erg onzeker, hoewel analisten vooralsnog geen sterke daling verwachten. De crisis blijft ook een sterk negatief effect houden op de prijzen voor slachtkoeien en kalveren. De vooruitzichten zijn nog steeds ongunstig en de hand moet nog even op de knip.


Derde droge jaar op rij

Daarbij komt dat een aantal ondernemers dit jaar kampte met het derde droge jaar op rij. Net als vorig jaar moet ook dit jaar weer ruwvoer worden aangekocht. In 2019 hadden oktober en november een negatief effect op de rekening-courant, er werd meer geld afgehaald dan bijgeschreven.

December 2019 kende een forse plus. Dankzij de bijschrijvingen van de betalingsrechten kwam in die maand 8.000 euro meer binnen dan werd uitbetaald.

Voor veehouders waren betalingsrechten een welkome aanvulling om achterstallige betalingen weg te werken. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Dat de betalingsrechten deels zijn besteed, maakt de situatie niet gemakkelijker.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer