Kaspositie+melkveebedrijven+verslechtert+door+coronacrisis
Nieuws
© Niek Stam

Kaspositie melkveebedrijven verslechtert door coronacrisis

Melkveebedrijven beginnen de gevolgen van de coronacrisis duidelijk te merken in de portemonnee. Uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro, Wageningen Economic Research, Ministerie van LNV en Agrifirm blijkt dat de stand van de rekening-courant in het tweede kwartaal van 2020 gemiddeld daalde met 17.400 euro. Dat is ongeveer 170 euro per melkkoe.

Met deze neergang is de verbetering van de kaspositie in het eerste kwartaal volledig tenietgedaan. De toename van het melkvolume ten opzichte van het eerste kwartaal kon de lage melkprijs niet opvangen. Melkveebedrijven hadden ook last van het deels wegvallen van vraag vanuit de horeca en foodservice naar vlees. Mede hierdoor daalden de inkomsten uit omzet en aanwas op melkveebedrijven. De rekening-courant op melkveebedrijven daalde in het tweede kwartaal naar gemiddeld 3.400 euro negatief. Dit is bijna 12.000 euro lager dan een jaar eerder.

De melkprijs af boerderij daalde de afgelopen maanden met 3 à 4 cent, nadat de mondiale prijzen van zuivel na half maart wegzakten onder invloed van de coronapandemie en de lockdowns. De gemiddelde prijs in 2020 van volle- en mageremelkpoeder lag 5 à 6 procent lager dan het gemiddelde in 2019 en de boterprijs lag 16 procent lager. Vanaf begin juli dit jaar zijn vooral de boter- en mageremelkpoederprijs flink hersteld, maar die liggen nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. De EU-kaasprijs daalde de eerste maanden in 2020, maar is sinds mei niet meer verder gedaald en vrij stabiel. De melkprijs is in het tweede kwartaal met ruim 7 procent gezakt ten opzichte van het eerste kwartaal.


Opslagregeling

De impact van corona op de zuivelmarkt is volgens ABN AMRO dan ook duidelijk zichtbaar. De Europese Commissie heeft een opslagregeling voor zuivelproducten opengesteld die de neergang wat heeft gedempt. Van deze regeling wordt beperkt gebruikgemaakt. De Global Dairy Trade prijsindex is tussen januari en half april met 14 procent gedaald, maar herstelde begin juli fors en ligt hiermee nog 4 procent onder het niveau van begin 2020. Dit is volgens de bank een belangrijke indicator hoe het op de wereldzuivelmarkt gaat. Ook de spotmarkt herstelt zich flink. Het is volgens ABN Amro nog te vroeg voor een duidelijk herstel van boerderijprijzen, 'maar de bodem lijkt wel bereikt'.

De grootste onzekerheid blijft volgens ABN Amro de ontwikkeling van de coronapandemie. De markt die de foodservice en horeca bedient, is nog niet volledig hersteld, terwijl de mondiale productie wel is toegenomen. Daarnaast werken de lage olieprijzen en de economische recessie belemmerend op de marktvraag. Het is volgens de bank daardoor nog te vroeg voor herstel van de melkprijzen.


Nuchtere kalveren

Daarnaast staan de omzet en aanwas op melkveebedrijven onder druk. De prijzen van nuchtere kalveren zijn nog niet hersteld en liggen nog 30 procent onder het niveau van begin vorig jaar. De grondstofprijzen voor mengvoeders vertoonden aan het begin van de coronacrisis een lichte stijging, maar zijn in juni gestabiliseerd of dalen licht. Een ander lichtpuntje is dat er regen is gevallen en de groei van gewassen stevig is aangetrokken.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer