Kabinet geeft extra coronasteun aan alle sectoren

Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers in alle sectoren die door de recente coronamaatregelen een klap hebben gekregen. Het kabinet worstelt nog met de kosten die bedrijven maken door personeel dat in quarantaine zit.

Kabinet+geeft+extra+coronasteun+aan+alle+sectoren
© ANP

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is bedoeld om ondernemers te helpen met het betalen van hun vaste lasten, zoals huur, terwijl er veel minder geld wordt verdiend door de coronacrisis. Tot nu was de TVL beperkt tot een aantal sectoren, maar het kabinet heeft besloten deze tijdelijk open te stellen voor alle sectoren, inclusief de agrarische sector.

Voor de tijdelijke verbreding van de TVL is 140 miljoen euro gereserveerd. Bedrijven kunnen vanaf medio november een aanvraag indienen. Er worden geen SBI-codes uitgesloten.

LTO Nederland vindt het positief en nodig dat het kabinet snel actie onderneemt en onder meer de TVL nu ook expliciet openstelt voor de land- en tuinbouw. LTO had hier ook om gevraagd.


Derde steunpakket

De aanpassing van de TVL maakt deel uit van de aanvulling op het derde steunpakket. Het derde steunpakket is al zo ontworpen, dat het gebruik ervan meebeweegt met omzetverlies. Kort gezegd: hoe meer omzetverlies, hoe meer steun.

Het verschil tussen wel en geen strenge maatregelen kan oplopen tot vele miljarden aan extra overheidssteun. Ook biedt het pakket ruimte aan mensen en bedrijven om zich aan te passen aan een nieuwe situatie en is het waar nodig een steun in de rug.


De maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd, zijn een aanvulling op dat derde steunpakket. Bepaalde sectoren, zoals de horeca en evenementen, worden hard geraakt door de huidige gedeeltelijke lockdown, na al maandenlang gebukt te zijn gegaan onder de gevolgen van het virus. Het kabinet geeft daarom extra steun aan getroffen bedrijven. In totaal is ongeveer een half miljard euro gereserveerd voor deze aanvullingen.


Kosten voor quarantaine

Het kabinet worstelt nog met de kosten die bedrijven maken door personeel dat in quarantaine zit. Werknemers die een zieke huisgenoot hebben, worden geacht in quarantaine te gaan. Maar de loonkosten van deze medewerker komen voor rekening van de ondernemer, die deze kosten niet kan afdekken met een verzekering.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt deze kwestie 'complex'. Met name de situatie van werknemers met een zwakke positie op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld uitzendkrachten en arbeidsmigranten, baart zorgen. Zij voelen zich genoodzaakt om wel aan de slag te gaan, ondanks het dringende advies om in quarantaine te gaan.

Anderzijds worstelt het kabinet met de kosten die ondernemers hebben doordat ze een medewerker moeten doorbetalen die in quarantaine zit.


Loongegevens

'We hebben geen gegevens van deze groep', erkent Koolmees. 'We weten niet hoeveel ze werken en hoeveel ze verdienen. We hebben geen loongegevens. Dat geldt voor werknemers, voor zzp'ers en voor flexwerkers.'

Voor een oplossing zou waarschijnlijk ook een beroep moeten worden gedaan op de uitvoeringsinstanties, zoals het UWV, de SVB en het RVO. Koolmees vindt dat die groep al extra is belast in coronatijd en wil er daarom geen schepje bovenop doen.


'Niet iedere baan is hetzelfde'

'De enige optie is om iets generieks te doen', zegt de minister. 'Maar dat maakt het weer lastig, want niet iedere baan is hetzelfde. Sommige banen kun je prima vanuit huis doen. Dan hoef je niet te compenseren. Voor andere banen moet een medewerker wel op het werk zijn. We denken erover na. Het is ingewikkeld.'

LTO vindt dat werkgevers moeten worden gecompenseerd voor de medewerkers die in quarantaine moeten en hoopt dat hier snel duidelijkheid over komt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer