Ondernemersorganisaties+pleiten+voor+voortzetting+coronasteun
Nieuws
© Dirk Hol

Ondernemersorganisaties pleiten voor voortzetting coronasteun

Ondernemersorganisaties pleiten voor het voortzetten van de steunmaatregelen nu bedrijven weer hard worden geraakt door de nieuwe gedeeltelijke coronalockdown. Ook LTO Nederland gaat met het kabinet in gesprek over gerichte steunmaatregelen.

Door de gedeeltelijke lockdown die op 13 oktober is aangekondigd, worden onder meer de horeca, evenementenbranche, cultuur, reisbranche, detailhandel, transport en toeleverende bedrijven hard geraakt.

Ook voor de tuinbouw, aardappelteelt en verschillende andere agrarische sectoren zijn de consequenties groot. LTO Nederland blijft de economische impact van de verscherpte maatregelen monitoren en in beeld brengen. Daarover gaat de belangenorganisatie met het kabinet in gesprek voor gerichte steunmaatregelen.


Daarnaast zet LTO Nederland zich, samen met de regionale LTO's en andere organisaties, in voor de leden. Van psychosociale ondersteuning en informatievoorziening tot gesprekken met het kabinet over de impact van maatregelen en gerichte steunmaatregelen voor de land- en tuinbouwsector.


Testcapaciteit omhoog

VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen dat de extra maatregelen onvermijdelijk zijn om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Maar die komen wel hard aan, vooral in sectoren die telkens opnieuw de klappen krijgen. Ze stellen dat de testcapaciteit voor coronabesmettingen omhoog moet en dat een betere handhaving van de gedragsregels nodig is.

De ondernemersorganisaties benadrukken dat veel sectoren alleen met extra ondersteuning in deze zware tijden kunnen worden geholpen. Daarom is het volgens hen essentieel dat er snel een time-out- en stoppersregeling komen voor ondernemers om zonder schulden (tijdelijk) te kunnen stoppen. Ook zij die ten onrechte al acht maanden buiten de boot vallen bij de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), moeten alsnog snel van die regeling gebruik kunnen maken.


Klap voor bedrijfsleven

Ondernemend Nederland (ONL) stelt dat de nieuwe coronamaatregelen een harde klap zijn voor het bedrijfsleven. 'Ik begrijp de keuze van het kabinet voor extra maatregelen, maar dit is een nekslag voor sectoren als de reisbranche, horeca en de evenementenbranche', aldus ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. 'Ondernemers hebben niet alleen zorgen over hun eigen zaak, maar ook over de werknemers die in het bedrijf werken, de klanten waaraan ze niet kunnen leveren en de leveranciers die ze moeten betalen.'


• Lees wat er nog meer is verschenen over het coronavirus

ONL pleit daarom voor het onverkort doorzetten van de huidige steunmaatregelen, sectorspecifieke steun en een heldere routekaart als perspectief voor ondernemers.


Consumenten naar groothandels

De groothandels Sligro, Makro en Hanos, die normaal gesproken alleen aan horeca en bedrijven leveren, rekenen erop dat ze hun deuren mogelijk weer tijdelijk mogen openen voor particulieren. Tijdens de lockdown in het voorjaar vroeg de overheid aan de groothandels om ook particulieren toegang te geven. Dat was om de drukte in supermarkten te spreiden.

'De situatie is hetzelfde, dus het is waarschijnlijk dat groothandels nu weer worden gevraagd om particulieren toe te laten', laat een woordvoerder van Sligro weten. 'We kunnen elk moment de deuren openen voor de particulier, als de overheid daarom vraagt. De brancheorganisatie CBL overlegt dit met de overheid. Wij kunnen dus alleen maar afwachten.'


Omzetverlies groothandels

Omdat de horecaondernemingen vanaf woensdag 14 oktober weer verplicht moeten sluiten vanwege de oplopende coronabesmettingen, houden de groothandels rekening met weer een omzetverlies vergelijkbaar met die van het voorjaar. Sligro laat weten dat dit pijn doet. 'Dat betekent ook dat we minder personeel nodig hebben. We zetten minder flexkrachten in, maar proberen het eigen personeel nog te behouden.'

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft bij het kabinet gepleit voor een gedeeltelijke sluiting van de horeca. Restaurants hadden van het OMT onder voorwaarden van de afstandsregels, gezondheidscheck en klantregistratie open kunnen blijven. Het kabinet heeft desondanks besloten toch tot volledige sluiting over te gaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer