Kleine+opening+voor+steun+kalverhouders
Nieuws
© Henk Riswick

Kleine opening voor steun kalverhouders

Landbouwminister Carola Schouten zal zich nog eens verdiepen in de problematiek van vrije kalverhouders als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft ze toegezegd aan Tweede Kamerlid Jaco Geurts van het CDA.

Die vroeg daar donderdag om tijdens de vergadering van de Vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de Tweede Kamer. Schouten wil het gesprek aan gaan met deze groep kalverhouders. Volgens Geurts is er een groep, vaak jonge kalverhouders, die enorm geïnvesteerd hebben in verduurzaming en zich daarmee enorm in de kosten hebben gestoken.

Geurts: 'Allemaal zaken die we als samenleving juist graag willen. Zij worden enorm hard geraakt door de coronacrisis nu de horeca dicht is. Nu dat voor de tweede keer gebeurt dit jaar is er zeker steun nodig.' Hij wilde van de minister weten waarom er Nederland nog steeds geen steunmaatregelen zijn voor deze sector terwijl dat in Italië nu wel het geval is.


Lange

Schouten benadrukt dat het Italië om een nationale regeling gaat, en dat elk land daar zijn eigen keuzes in kan maken. De sector komt wat haar betreft ook niet in aanmerking voor de steun omdat er door de kalverhouderij te weinig voortgang wordt geboekt in de verduurzaming. Ze is met name kritisch op de import van kalveren via lange afstandstransporten en verwacht op dat punt stappen van de sector.

Geurts is daar verbolgen over: 'Voor geen enkele andere sector worden er randvoorwaarden verbonden aan coronasteun. Waarom dan wel bij de kalverhouderij?' Zijn VVD-collega Helma Lodders is het daar mee eens: 'Buiten KLM ken ik geen enkele kleinere sector voor wie dit geldt.'


Crisis

Ze refereerde zelf aan een brief die de landbouwwoordvoerders ontvingen van een achtjarig meisje, uit een gezin van kalverhouders. 'Dan zie je hoe heftig deze crisis de bedrijven raakt en daarmee ook in de privésfeer van deze mensen komt. Ik vind het jammer dat de minister daar niet op in is gegaan.'

Voorzitter Wim Thus van de vakgroep kalverhouderij van LTO Nederland heeft er geen goed woord voor over dat Schouten steun aan de sector verbindt aan voorwaarden op het gebied van dierenwelzijn. 'Ik noem dat chantage. Het is ongepast. Dat de overheid duurzaamheidseisen stelt aan KLM, kan. De overheid is immers aandeelhouder van de vliegmaatschappij. Maar verder worden er voor geen enkele andere sector randvoorwaarden gesteld.'


Diversiteit sector

Thus vindt dat Schouten bovendien geen rekening houdt met de diversiteit van de sector. 'Wij vragen steun voor de vrije kalverhouders, ongeveer 500 à 600 bedrijven. Die kunnen ook geen beroep doen op partijen in de keten. Heel veel van deze bedrijven hebben juist enorm geïnvesteerd op zaken als dierenwelzijn. Bovendien is er ook bijna geen andere sector die zo hard wordt getroffen door de coronacrisis als deze.'

Hij hoopt dat de gesprekken met kalverhouders de minister op andere gedachten brengt. 'We geven de moed niet op. Het is fijn dat hier in de Tweede Kamer nu aandacht voor is gevraagd. Want dit vreet aan ons, het gaat heel slecht met veel bedrijven.'


Europese steun

Jaco Geurts zou het liefst een Europese steunmaatregel zien. 'Dan heb je ook een gelijk speelveld, dat heeft onze voorkeur.' Vorige week stond steun voor de kalversector wel op de agenda van de Landbouwraad van de Europese landbouwministers. Maar het voorstel dat werd ingebracht door vijf landen onder aanvoering van Spanje kon door tijdsgebrek niet worden besproken. Het is doorgeschoven naar november.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer