%27Bedankt%27+mag+ook+weleens+worden+gezegd
Column
© Henk Bouwman

'Bedankt' mag ook weleens worden gezegd

Toen half maart plotseling alle reserveringen voor onze katjeswilgen wegvielen, was het alle hens aan dek. Als bedrijf moeten we in drie maanden (maart, april en mei) 90 procent van de omzet maken. Daar zijn we het hele jaar voor in de weer met gemiddeld 25 personeelsleden.

Als in die maanden de helft van onze verkoop zou wegvallen, duiken we zwaar in de verliezen. Zo zwaar dat de continuïteit van een gezond bedrijf direct onder grote spanning komt te staan. Het gesprek met de bank zou dan weleens heel kort kunnen zijn.

We leveren aan winkelketens door heel Europa en deze afnemers hadden aan een mail met één zin genoeg om orders te annuleren. Ook de winkels die open bleven annuleerden volop. Geen nazorg of interesse voor hoe verder, terwijl onze koelcellen vol zaten met verkochte, transportklare planten.

We hebben contact gezocht met collega's in de boomkwekerij, met LTO, met Sjaak van der Tak van Glaskracht en met Jaap Bond, de voorzitter van de crisisgroep. Gelukkig werd ook onze sector onderdeel van het sierteeltsteunfonds. Claimen kan bij meer dan 30 procent omzetverlies, zodat een bedrijf kan worden gered.

Ik wil iedereen bedanken die ervoor heeft gezorgd dat de boomkwekerij ook voor steun in aanmerking kwam

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Na Pasen kwam de handel weer langzaam op gang en in mei ging het helemaal los. Steun uit het fonds is gelukkig overbodig en als seizoensbedrijf hebben we helaas ook geen recht op andere regelingen.

We verkochten deze zomer al veel planten die eigenlijk voor volgend seizoen bestemd waren en gaan dit jaar weer zwarte cijfers schrijven. Alle planten die we weg hebben moeten gooien of voor een fractie van de kostprijs hebben doorverkocht, zorgen voor een dubbel gevoel. De coronaverliezen worden pas volgend jaar zichtbaar in onze omzet.

Graag wil ik iedereen bedanken die ervoor heeft gezorgd dat onze unieke boomkwekerijsector ook voor steun in aanmerking kwam. Achteraf zullen de boomkwekers er geen gebruik van hoeven maken.

Ondanks onze grote schade (katjeswilgen zijn na Pasen onverkoopbaar), waar we geen vergoeding voor krijgen, verdient dit kabinet toch een compliment. Men heeft goede wil getoond. Het was onmogelijk de steun op een eerlijke en rechtvaardige manier te verdelen, maar met een open oor voor alle problemen werd geprobeerd adequaat te handelen.

Dat mag ook weleens worden gezegd.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer