Jaco+Geurts+en+Eline+Vedder+op+concept%2Dkandidatenlijst+CDA
Nieuws
© DIRK HOL

Jaco Geurts en Eline Vedder op concept-kandidatenlijst CDA

Jaco Geurts maakt een grote kans om bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen opnieuw te worden gekozen tot Kamerlid. Zijn partij CDA heeft hem op de concept-kandidatenlijst op een verkiesbare elfde plaats gezet. Melkveehouder Eline Vedder staat op plaats 23.

Geurts zit sinds 2012 in de Tweede Kamer en is daar de landbouwwoordvoerder van het CDA. In 2017 stond hij op een verkiesbare tiende plek. Hij kreeg toen 17.058 voorkeursstemmen. In de peilingen schommelt het CDA momenteel rond de 18 zetels, eentje minder dan het huidige aantal van 19 Kamerzetels.

Eline Vedder, melkveehouder, Statenlid in Drenthe en bestuurder van de LTO-vakgroep Melkveehouderij, staat op plaats 23 op de kandidatenlijst. Zij dingt voor het eerst mee naar een Kamerzetel. Een andere nieuwkomer is melkveehouder Cees de Jong uit Hoogblokland. Naast actief CDA-lid is hij bestuurslid van Agractie.

Kamerlid Maurits von Martels staat niet op de lijst voor de Kamerverkiezingen van volgend jaar.Hij deelt nu het landbouwwoordvoerderschap van het CDA met Geurts. In 2017 werd hij met ruim 21.000 voorkeurstemmen verkozen. Tegenover RTV Oost reageert Von Martels teleurgesteld. In de 39de plekt die het partijbestuur voor hem in gedachte had, mist hij waardering voor het werk dat hij in de Kamer heeft verricht. Daarop besloot hij zich terug te trekken.De Brabantse CDA-voorzitter Inge van Dijk is op plek 3 de hoogste nieuwe binnenkomer op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van volgend jaar. De Brabantse afdeling van het CDA ging vorig jaar een coalitie aan met Forum voor Democratie (FvD), nadat de partij uit een coalitie met onder andere GroenLinks was gestapt vanwege onenigheid over het stikstofbeleid. De samenwerking met FvD zorgde voor onrust binnen de partij.

De huidige minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge en Kamerlid Pieter Omtzigt voeren de CDA-lijst aan. De rest van de top 10 is een mix van Kamerleden en twee bewindslieden: Anne Kuik (4), staatssecretaris Raymond Knops (5), huidig fractievoorzitter Pieter Heerma (6), staatssecretaris Mona Keijzer (7), Agnes Mulder en Harry van der Molen.

Keijzer deed mee aan de strijd om het lijsttrekkerschap, net als Omtzigt en De Jonge. Bij de vorige verkiezingen stond zij op de tweede plek. Knops is tevens campagneleider.


Lucille Werner

Opmerkelijke kandidaat is voormalig Lingo-presentatrice Lucille Werner. Zij staat op de tiende plaats. Deze hoge plaatsing is ook verrassend. Werner hoopt naar eigen zeggen creativiteit en vrolijkheid naar politiek Den Haag te brengen. Het 'allerergste' lijkt het haar als ze op haar woorden moet passen. 'Maar ik ga me keurig aan fractiediscipline houden', belooft ze in een interview met het AD.

De ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Ank Bijleveld (Defensie) zijn als nummer 50 en 51 de lijstduwers voor het CDA. Grapperhaus had eerder aangegeven dat hij op een verkiesbare plek op de lijst wilde komen. Maar hij kwam deze zomer in opspraak toen hij zich tijdens zijn bruiloft niet had gehouden aan de coronamaatregelen, zo was na afloop te zien op foto's.


Partijvoorzitter Rutger Ploum spreekt van een 'mix van vernieuwing en ervaring, met kandidaten uit alle hoeken van het land'. 'Dat kenmerkt deze lijst voor mij.' Volgens lijsttrekker en minister Hugo de Jonge laat de lijst zien dat het CDA een brede volkspartij is. 'Ik heb veel zin om met deze enthousiaste ploeg in de campagne en na 17 maart voor Nederland aan de slag te gaan!'

Het partijcongres van het CDA zal de kandidatenlijst op 12 december nog moeten bekrachtigen.Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer