Van+der+Plas%3A+%27Platteland+gezien+als+tegeltuin+van+Randstad%27
Interview
© Boerburgerbeweging

Van der Plas: 'Platteland gezien als tegeltuin van Randstad'

Plattelandspartij BoerBurgerBeweging (BBB) doet in maart voor het eerst mee aan de verkiezingen. Caroline van der Plas is de kersverse lijsttrekker. Afgelopen weekend werd ze door haar partij gekozen. Zal BBB de komende maanden de harten van plattelandsbewoners weten te veroveren voor voldoende zetels?

Een partij die zich specifiek op de inwoners van het platteland richt. 'Zo'n partij is er nog niet en is hard nodig', stelt Caroline van der Plas (53) uit Deventer. Ze werd vorig weekend gekozen tot lijsttrekker van BoerBurgerBeweging (BBB).

Wij willen als BBB de lokale partij in de landelijke politiek zijn

Caroline van der Plas, lijsttrekker BoerBurgerBeweging

Van der Plas is in de agrarische sector geen onbekende. De initiatiefnemer van onder meer Boerburgertweet ziet het als haar missie om verbinding te leggen tussen boeren en burgers. Op Twitter heeft ze bijna 12.000 volgers en gaat ze het gesprek aan over zaken die de agrarische sector aangaan.

Als communicatieadviseur werkte Van der Plas voor de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en voorganger Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). Ze was journalist bij diverse kranten en in de agrarische sector bij Reed Business, bij Nieuwe Oogst en op dit moment werkt ze bij Agrio Uitgeverij voor het blad Pig Business. Daar neemt ze per 1 november onbetaald verlof om zich volledig op de verkiezingen te kunnen storten.


Waarom is een plattelandspartij nodig?

'Een partij die zich specifiek richt op het platteland, is er in Den Haag nog niet. Het platteland wordt te veel als tegeltuin van de Randstad gezien: groen wordt ingeruild voor grijs. Het landschap wordt vol gezet met distributiecentra, datacenters, zonnevelden, windmolenparken, industrie en woningen. Ondertussen stoppen steeds meer boerenbedrijven. Hiermee gaan het landschap en de plattelandscultuur verloren.

'Dat is niet alleen erg voor de boeren. Het is ook de groene ruimte waar mensen uit de stad graag komen. Ons cultuurlandschap trekt toeristen vanuit de hele wereld.'


Jullie zijn nadrukkelijk geen boerenpartij?

'Wij zijn niet sec een boerenpartij. Maar de boeren zijn voor ons wel erg belangrijk. Boeren, tuinders, telers en ook vissers en jagers zijn de ruggengraat van het platteland. Direct en indirect houdt de agrarische sector 600.000 mensen aan het werk.

'Boeren zijn ook belangrijk voor landschapsbeheer, natuurbeheer en sociale binding op het platteland. Als dat wegvalt, hebben we een groot probleem. Als de boer verdwijnt, dan haal je het hart uit het platteland.'


Dan verdwijnt de cultuur van het platteland?

'Inderdaad. Als boeren verdwijnen, houd je ook de jongeren niet op het platteland. Dan verdwijnen allerlei voorzieningen, zoals de bibliotheek en het wijkcentrum. Dat is problematisch en zorgelijk.

'Het platteland heeft zijn zo eigen gewoonten en tradities. Die zijn het waard om voor op te komen. Daar wordt nogal eens denigrerend over gedaan. Denk aan de paasvuren. Een paasvuur is niet zomaar een vuurtje. Dat zorgt op het platteland voor sociale cohesie. En paasvuurbouwers ruimen ook het overtollige hout op. Daar staat niemand bij stil.'


Wat gaat BBB doen voor de landbouw?

'Er wordt over de landbouw veel wet- en regelgeving uitgestort. Regels zijn nodig, maar er wordt te veel geregeerd vanuit emotie. Wij vinden dat je de emotie uit de regelgeving moet halen en politieke en maatschappelijke beslissingen moet nemen op basis van feiten. De discussie mag emotie hebben, het uiteindelijke besluit niet.

'Daarnaast wordt er te weinig nagedacht over wat nieuwe regels betekenen voor de kostprijs. Veel nieuwe wet- en regelgeving is kostprijsverhogend. Wat ons betreft is een verdienmodel voor de ondernemer een harde voorwaarde bij nieuw beleid.'


Dus geen handelsdeals à la Mercosur?

'Die komen er wat ons betreft niet zomaar. Dan moeten minimaal dezelfde regels gelden voor producten die vanuit die gebieden naar ons toe komen. Gelijke monniken, gelijke kappen. Handel is belangrijk, maar wel op basis van dezelfde regels. Een gelijk speelveld.'


Het politieke debat is, zeker over de veehouderij, nogal gepolariseerd.

'Dat klopt, dat maak ik zelf ook mee op sociale media. Mensen staan lijnrecht tegenover elkaar. Ik vind dat we ons daar niet door moeten laten afleiden. We moeten onderwerpen politiek kunnen agenderen en op inhoud het debat voeren. Polarisatie beoogt juist het tegenovergestelde, dat je ermee stopt en niets meer zegt. Ik heb geleerd om het me niet persoonlijk aan te trekken. Als ik dat zou doen, zat ik al lang opgesloten in huis. Vaak is het veel geschreeuw en weinig wol.'


In de agrarische sector is BBB wel bekend, maar hoe krijgen jullie de stemmen uit de dorpen?

'Mensen die geen boer zijn, maar wel op het platteland wonen, ergeren zich ook aan het framen en polariseren van de landbouw. Zij leven in goede harmonie met de boer. Het is een leefwijze. Ze ervaren dat er stadse politiek over het platteland wordt uitgeworpen. Ze stemmen vaak op lokale en regionale partijen, maar bij de Tweede Kamerverkiezingen stemmen ze vaak niet omdat ze geen aansluiting voelen bij landelijke partijen.

'Wij willen die lokale partij in de landelijke politiek zijn en denken dat het mogelijk is om vijf à zes zetels te halen in de Tweede Kamer.'


Hoe gaat u hen bereiken?

'We moeten werken aan naamsbekendheid. We zullen ervoor zorgen dat we overal zichtbaar worden. Er is inmiddels een 18 meter lange BBB-vrachtwagen van een foeragehandelaar uit Limburg die door het hele land rijdt. Er komen spandoeken langs de snelwegen en regionale wegen om het grote publiek bekend te maken met de BoerBurgerBeweging. Er is al volop campagnemateriaal. Daarnaast gaan alle kandidaten op pad in hun eigen regio.'BoerBurgerBeweging richt zich op inwoners van platteland

BoerBurgerBeweging is een politieke partij die zich richt op de inwoners van het platteland. Vorige week zaterdag werden de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma vastgesteld. Caroline van der Plas is de lijsttrekker. Op nummer 2 staat Femke Wiersma uit het Friese Holwerd. Varkenshouder Erik Stegink uit het Overijsselse Bathmen staat op positie 3. Er staan nog meer boeren op de lijst. Melkveehouder Ad Baltus uit het Noord-Hollandse Zuidschermer staat op plaats 8, melkveehouder Monique Flipsen-Verhagen uit het Brabantse Den Hout op positie 10, fruitteler Robin van Lint uit het Utrechtse Montfoort op 12, varkenshouder Wilbert van Lanen uit het Brabantse Bakel op 14 en akkerbouwer Frank Timmermans uit het Limburgse Neer is te vinden op plek 15. De partij heeft op dit moment ruim 320 leden. Het campagneteam gaat een ledenwervingscampagne houden.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer