CDA trekt stekker uit Brabantse coalitie

Het CDA heeft vrijdagavond de stekker uit de coalitie van provincie Noord-Brabant getrokken. Het is nog niet helemaal duidelijk wat de gevolgen van deze coalitiebreuk zijn.

CDA+trekt+stekker+uit+Brabantse+coalitie
© Dirk Hol

'Er zijn onoverbrugbare verschillen tussen het CDA en de coalitiepartijen. De enige conclusie die we kunnen trekken is om onze samenwerking te beëindigen', stelt CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon.

Iets later volgde op Twitter een officiële uitleg: 'CDA Brabant kan geen steun verlenen aan de Brabantse Aanpak Stikstof en het bijhorende veehouderijbeleid. Er is geen bereidheid bij coalitiepartners om belangrijke veranderingen in het beleid toe te passen. Daarom beëindigen wij de samenwerking met de coalitiepartners.'

BAS uitgangspunt beleid

Breekpunt bleek het al dan niet steunen van de motie van de VVD, die stelde dat de voorstellen van de Brabantse Aanpak Stikstof (BAS) als uitgangspunt moesten dienen voor het provinciale beleid aangaande stikstofreductie. Daar zou begin 2020 de interim Omgevingsverordening op moeten worden aangepast. Onder meer het CDA en de SP gaan daar niet in mee.

Er is binnen Provinciale Staten van Noord-Brabant dus geen steun voor de BAS. Zowel CDA als SP en ook veel van de kleinere oppositiepartijen, stemden tegen de motie van de VVD en de andere coalitiepartijen.

Laatste lijmpoging CDA

Eerder tijdens het debat probeerden de christendemocraten de neuzen van hun coalitiepartners nog dezelfde kant op te krijgen. CDA-fractievoorzitter De Hoon zei dat haar partij na intensief overleg de eerder ingediende moties had aangepast.


Zo wenst de partij dat de provinciebestuurders in het eerste kwartaal in gesprek gaan met de agrarische sector over gezamenlijk toekomstperspectief en verdere invulling van de Brabantse Aanpak Stikstof.

Haalbaarheid en realisme

In die gesprekken moet nadrukkelijk gekeken worden naar haalbaarheid en realisme van de deadline van 1 oktober 2022 voor specifieke sectoren, stalsystemen en boeren. Pas daarna kunnen de deadlines definitief vastgesteld worden, bepleitte het CDA in de motie. 'Realisme en kwaliteit wegen voor ons zwaarder dan deadlines. Ondernemers moeten kunnen kiezen voor de beste oplossing', benadrukt De Hoon.


'Ja, we gaan graag in gesprek met de agrarische sector, maar het generiek ter discussie stellen van de deadline van 1 oktober 2022 voor alle veehouders is een ander verhaal. Ik doe een oproep aan het CDA om deze motie in te trekken of aan te houden. De motie in deze vorm moet ik helaas ontraden', was het duidelijke antwoord van milieugedeputeerde Rik Grashoff.

Aansluiten bij landelijk beleid

Ook wilden de christendemocraten middels een motie afdwingen dat het provinciebestuur geen onomkeerbare stappen zet in het stikstofbeleid, zolang het landelijke beleid nog niet bekend en vastgesteld is..

VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat zette het debat eerder al op scherp door de Statenleden te waarschuwen. 'Als u niet voor dit nieuwe pakket maatregelen stemt, blijven de oude deadlines van kracht.'

'In hoek gezet'

In de tweede termijn leidde De Hoon de crisis in. 'Dit voelt niet goed. We worden in de hoek gezet. We doen dit niet voor onszelf, maar voor mensen buiten die elke dag het goed proberen te doen. De termijnen moeten realistisch zijn. Sluit als Brabant aan bij de uniforme stikstofregels in alle provincies.'

Op het daaropvolgende vragenvuur van zowat alle Statenfracties of het CDA aanstuurt op een coalitiebreuk, antwoordde de CDA-fractievoorzitter ontwijkend. Bij de stemronde over de ingediende moties bleek dat het CDA het spel hard speelt: de coalitiecrisis is een feit.

ZLTO: stikstofvoorstellen terecht van tafel

ZLTO voorzitter Wim Bens: 'Dat de Brabantse Aanpak Stikstof nu van tafel is, is in onze ogen terecht. Er zaten teveel onzekerheden in voor onze veehouders. Wij hebben de Statenleden altijd opgeroepen om de tijd tot de vaststelling van de interim Omgevingsverordening te benutten om samen met de agrarische sector met een realistisch en breed gedragen plan te komen.'

ZLTO gaat volgens Bens graag de komende maanden met de verschillende Statenfracties aan tafel om te werken aan een realistisch beleid. 'De deadline voor vergunningaanvragen van 1 januari 2021 staat. En dus niet de eerder genoemde deadline van 1 april 2020 want dat gaan we sowieso niet meer halen.'

Tegelijkertijd loopt nog steeds de rechtszaak van ZLTO tegen het in 2017 vastgestelde veehouderijbeleid. In maart 2020 dient de bodemprocedure in deze zaak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer