SP+maakt+linkse+samenwerking+nu+al+moeilijk
Analyse
© Dirk Hol

SP maakt linkse samenwerking nu al moeilijk

D66 en SP presenteerden deze week als eerste landelijke partijen hun verkiezingsprogramma's. Hoewel het gaat om concepten die nog aan wijzigingen onderhevig zullen zijn, kunnen op basis van deze programma's wel de eerste conclusies worden getrokken.

De SP neemt een kritische houding aan ten aanzien van de Europese Unie. De partij wil een nieuwe vorm van Europese samenwerking waarbij landen een eigen democratie en zelfstandigheid behouden. De SP stelt bovendien dat de Europese Commissie als politiek orgaan kan worden afgeschaft. Ook vindt de partij de euro onhoudbaar omdat de economieën van de eurolanden onvergelijkbaar zijn. De munteenheid moet daarom worden vervangen door een munt voor Noordwest-Europa.

Met zo'n stellingname zal de eventuele samenwerking van de linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP in een toekomstige regering niet eenvoudig worden. Na Prinsjesdag trokken de drie oppositiepartijen nog wel samen op. Zij brachten een tegenbegroting naar buiten als antwoord op de Miljoenennota van het kabinet. Fractievoorzitters Lilian Marijnissen, Jesse Klaver en Lodewijk Asscher poseerden eensgezind voor de foto's, maar dat krijgt waarschijnlijk op korte termijn geen vervolg.

Bij D66 vindt juist een andere ontwikkeling plaats. Deze partij heeft in het conceptverkiezingsprogramma meer aandacht voor landbouw, dierenwelzijn en veehouderij dan vier jaar geleden. Zo wil D66 een eind maken aan de bio-industrie. Ook vindt de partij dat veetransporten maximaal vier uur mogen duren en dat er meer aandacht moet komen voor de rechtspositie van het dier, ook buiten de veehouderij.

De BoerBurgerBeweging noemt de Partij voor de Dieren een voorbeeld

René Bouwmeester, redacteur Algemeen bij Nieuwe Oogst

Verder wil D66 dat de regelgeving omtrent brandveiligheid in stallen wordt aangescherpt. De partij ziet in de manier waarop dieren worden gehouden in de intensieve veehouderij grote risico's voor de volksgezondheid. Deze moet daarom worden omgevormd naar een systeem met minder risico op verspreiding van ziektes.

Er zijn verschillende redenen en oorzaken voor het feit dat deze onderwerpen nu wel en vier jaar geleden niet werden genoemd in het programma. Op dit moment beheersen immers veel agrarische onderwerpen de agenda. Beïnvloeding door een andere partij is ook waarschijnlijk. Als partij A een onderwerp aansnijdt, vindt partij B daar ook wat van. En zo groeit het belang van het onderwerp. Dit was bijvoorbeeld duidelijk te zien bij de opkomst van de PVV. Dit leidde ertoe dat de VVD en het CDA op bepaalde thema's opschoven naar 'rechts'.

De Partij voor de Dieren heeft dit effect ook op andere partijen. Sterker nog, de nieuw opgerichte BoerBurgerBeweging noemt de partij om die reden zelfs een voorbeeld, omdat er op deze manier met weinig zetels toch invloed wordt uitgeoefend. De Partij voor de Dieren is er nu in geslaagd om van D66 een 'dierenpartij light' te maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer