Van+der+Plas+lijsttrekker+voor+BBB
Nieuws
© Boerburgerbeweging

Van der Plas lijsttrekker voor BBB

Caroline van der Plas is vandaag tijdens de ledenvergadering officieel gekozen tot lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB). De plattelandspartij doet de komende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 voor het eerst mee aan de verkiezingen. De partij rekent op vijf tot zes zetels.

Van der Plas (53) uit Deventer was de enige kandidaat. 'Wij zien onszelf als de lokale partij in de landelijke politiek', zegt van der Plas in reactie op haar verkiezing. 'Een partij die zich specifiek richt op het platteland is er in Den Haag nog niet.' Tijdens de algemene ledenraadsvergadering is tevens het verkiezingsprogramma vastgesteld.

Van der Plas is medeoprichter en voorzitter van BoerBurgerBeweging, schrijver van het BoerBurgerBoek, agrarisch journalist bij Agrio Uitgeverij en eigenaar van agrarisch communicatiebureau Farm & Food Communication. Ze is voormalig kandidaat-raadslid bij het CDA in Deventer. Ze heeft andere werkzaamheden voorlopig neergelegd om zich volledig te kunnen richten op het lijsttrekkerschap.

De volgorde van de kieslijst is nu ook vastgesteld. Op nummer 2 staat Femke Wiersma uit het Friese Holwerd. Varkenshouder Erik Stegink uit het Overijsselse Bathmen staat op positie 3, gevolgd door Derk Evert Waalkens uit Assen (4), Wim Jaspers uit het Brabantse Someren (5) en Elly van Wijk uit het Utrechtse Snelrewaard (6).


Boeren op de lijst

Op de lijst staan meerdere boeren. Melkveehouder Ad Baltus uit het Noord-Hollandse Zuidschermer staat op plaats 8, melkveehouder Monique Flipsen-Verhagen uit het Brabantse Den Hout op positie 10, fruitteler Robin van Lint uit het Utrechtse Montfoort op 12, varkenshouder Wilbert van Lanen uit het Brabantse Bakel op 14 en akkerbouwer Frank Timmermans uit het Limburgse Neer op 15.

Volgens Van der Plas wordt het platteland te veel als de tegeltuin van de Randstad gezien. 'Daar is veel onvrede over. Het landschap wordt volgezet met distributiecentra, zonnevelden, windmolenparken en woningen. In Nederland wordt erg horizontaal gebouwd. Waarom gaan we in de grote steden niet meer de hoogte in? Dat doen ze op andere plekken in de wereld ook. En er staan veel kantoorpanden leeg. We kunnen veel slimmer met de ruimte omgaan.'


Nederlandse landschap

In de ogen van BoerBurgerBeweging moet het Nederlandse landschap behouden blijven. 'Het is de groene ruimte waar mensen uit de stad graag komen. Ons cultuurlandschap trekt toeristen vanuit de hele wereld. Maar het verrommelt en dat is zonde.'

De partij vindt dat culturele tradities van het platteland moeten worden beschermd. Van der Plas: 'Daar wordt nogal eens denigrerend over gedaan. Denk bijvoorbeeld aan tradities als de paasvuren. Dat is niet zomaar een vuurtje. Dat zorgt op het platteland voor sociale cohesie. Het heeft echt een sociale functie.'


Wet- en regelgeving

Voor de landbouw vindt Van der Plas twee dingen heel belangrijk. 'Er wordt over de landbouw veel wet- en regelgeving uitgestort. Regels zijn ook nodig, maar er wordt te veel bedacht vanuit emotie. Wij vinden dat je de emotie eruit moet halen en discussie moet voeren op basis van feiten. Daarnaast wordt er te weinig nagedacht over wat nieuwe regels betekenen voor de kostprijs. Veel nieuwe wet- en regelgeving is kostprijsverhogend. Wat ons betreft moet daar altijd naar worden gekeken.'

Handelsdeals zoals Mercosur komen er wat haar betreft niet zomaar. 'Dan moeten dezelfde regels gelden voor producten die vanuit die gebieden naar ons toe komen. Gelijke monniken, gelijke kappen. Handel is belangrijk, maar wel op basis van dezelfde regels. Een gelijk speelveld.'


Ledenwerving

De BoerBurgerBeweging heeft ruim 320 leden. Volgens Van der Plas komen daar elke week nieuwe leden bij. 'Maar we hebben nog niet een echte ledenwerving gedaan. Dat gaan we nu opstarten met het campagneteam. Er is inmiddels een vrachtwagen en we gaan spandoeken langs de snelweg hangen om het grote publiek bekend te maken met de BoerBurgerBeweging. Daarnaast gaan alle kandidaten op pad in hun eigen regio. Het gaat nu echt beginnen.'


• Lees hieronder het verkiezingsprogramma:


Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer