Carla+Dik%2DFaber+%28CU%29+niet+meer+verkiesbaar+voor+Tweede+Kamer
Nieuws
© Dirk Hol

Carla Dik-Faber (CU) niet meer verkiesbaar voor Tweede Kamer

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber keert na de verkiezingen van volgend jaar niet terug in de Tweede Kamer. Om persoonlijke redenen stelt ze zich niet verkiesbaar.

Dik-Faber zit sinds 2012 in de Tweede Kamer en houdt zich nu onder meer bezig met landbouw, klimaat, milieu, wonen en medische ethiek. In een blog op de website van de ChristenUnie schrijft ze dat het werk in de Tweede Kamer haar de laatste tijd zwaar valt. Ze doelt daarmee onder meer op de verruwing in het maatschappelijke en politieke debat.

'Afgelopen jaren is er veel veranderd in zowel het politieke als het maatschappelijke debat. Meer op de persoon, minder op de inhoud. Polariserend in plaats van verbindend. De werkdruk is enorm toegenomen, zeker sinds we in de coalitie zitten. De reeks debatten, coalitieoverleggen, mails en apps zijn eindeloos. Excuses aan iedereen die ik niet de aandacht kon geven die van mij verwacht werd', schrijft Dik-Faber.


Intensieve zorg

Aanvankelijk wilde de landbouwwoordvoerder van de ChristenUnie wel terugkeren in de Tweede Kamer. Maar de sollicitatie naar een plek op de kieslijst van de partij heeft ze onlangs ingetrokken. 'Mijn vader heeft intensieve zorg nodig en ik wil meer tijd met mijn ouders doorbrengen. En met ons gezin.'


Dik-Faber zette zich in de Tweede Kamer in voor onder meer de verduurzaming van de land- en tuinbouw. Daarbij verloor zij het economische perspectief voor boeren en tuinders niet uit het oog. In 2018 pleitte Dik-Faber in haar initiatiefnota 'Verbinding boer(in)-burger, voedsel dichtbij' voor meer regionale producten in de supermarkten. Met het voorstel wilde ze de band tussen burger en boer en het milieu herstellen.

'Ik heb groot respect voor de producenten van ons dagelijks voedsel. Elke keer als ik de supermarkt in loop, zie ik hun dagelijkse werk voor me uitgestald. Jammer genoeg zie ik ook nog veel te vaak verre herkomstlanden op de etiketten staan; boontjes uit Marokko, appels uit Nieuw-Zeeland, terwijl dezelfde producten ook hier om de hoek groeien', zei Dik-Faber destijds.


Bruggenbouwer

Dik-Faber werd in 2018, samen met D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, door Natuurmonumenten uitgeroepen tot Groenste Politicus. De jury betitelde het ChristenUnie-Kamerlid als bruggenbouwer bij uitstek: 'Boeren en natuurbeschermers kunnen niet zonder elkaar. Begrip voor elkaars werk is nodig. Dik-Faber brengt met concrete voorstellen de sectoren bij elkaar.'

Voordat Dik-Faber in 2012 in de Tweede Kamer kwam, was zij gemeenteraadslid in Veenendaal en zat zij in de Provinciale Staten van Utrecht.Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer