GGD%3A+minimaal+2+kilometer+tussen+geitenbedrijf+en+woningen
Nieuws
© Johan Wissink

GGD: minimaal 2 kilometer tussen geitenbedrijf en woningen

Een nieuwe gevoelige bestemming, zoals een woning of ziekenhuis, moet op minimaal 2 kilometer afstand van een geitenbedrijf worden gehuisvest. Diezelfde afstand geldt voor nieuw te vestigen geitenbedrijven ten opzichte van gevoelige bestemmingen. Dat staat in de nieuwe GGD-richtlijn voor veehouderijen en omwonenden.

Voor andere veehouderijen geldt een afstand van 250 meter. Bij een cluster van meer dan vijftien veehouderijbedrijven wordt een afstand van 1 kilometer geadviseerd, zo staat in de vandaag door het RIVM gepubliceerde richtlijn. Deze geeft de Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) handvatten om gemeenten over deze aspecten te kunnen adviseren.

De richtlijn is gebaseerd op een aantal onderzoeken die rond veehouderijen zijn uitgevoerd. Daarin zijn luchtmetingen gedaan en gezondheidsgegevens verzameld. Zo bleek dat een aantal gezondheidseffecten, zoals verminderde longfunctie en meer luchtwegklachten, vaker voorkomen rondom veehouderijen. Rondom geitenbedrijven komen vaker longontstekingen voor, zo blijkt uit de onderzoeken. Andere aandoeningen, zoals allergieën en COPD kwamen in de buurt veebedrijven juist minder voor.


Advies op maat

Vooral als gevoelige bestemmingen en/of opvang van gevoelige groepen zicht dicht bij veehouderijen bevinden, vindt de GGD het belangrijk om goed te kijken naar de gezondheid van de omwonenden. In dergelijke situaties wil de gezondheidsdienst graag een advies op maat geven over de gezondheidsrisico's van de veehouderij.

Verder vindt de GGD dat veehouderijen vanuit het oogpunt van gezondheid moeten streven naar vermindering van de emissie van geur, stof, endotoxinen en ammoniak. Blootstelling hieraan kan leiden tot gezondheidsproblemen. Gemeenten worden geadviseerd om samen met ondernemers na te gaan of alle mogelijke moeite is gedaan om emissies zo laag mogelijk te houden.

Downloads
ggdrichtlijn

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer