Haal emotie en politiek uit veediscussie

In de media is deze week veel aandacht voor de relatie tussen gehouden dieren en de verspreiding van het coronavirus en luchtwegklachten. Aanleiding is de besmetting van nertsen in Brabant, cijfers over het hoge aantal coronabesmettingen bij mensen in veedichte regio's en de uitkomst van het derde onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden.

Haal+emotie+en+politiek+uit+veediscussie
© Dirk Hol

De vragen en zorgen van burgers, artsen en politici moeten serieus worden genomen. Dat veel veehouders zich tegelijkertijd zorgen maken, is eveneens legitiem. Het gevoel van 'moeten ze ons nu weer hebben' is groot.

Juist daarom is het van groot belang dat de emotie en politiek zo snel mogelijk uit de discussie worden gehaald. Nieuw, grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen het ontstaan en verspreiden van het coronavirus in veedichte gebieden is nodig.

Daarbij moet in acht worden genomen dat vee een van de risicofactoren is. Ook fijnstof uit verkeer en industrie speelt een rol en moet dus meegenomen worden in het onderzoek.

Het gevoel van 'moeten ze ons nu weer hebben' is groot

Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

Belangrijk is ook dat het onderzoek eventuele concrete oorzaken blootlegt, opdat samen met de betrokkenen maatregelen kunnen worden genomen, indien nodig. Dat kunnen de boeren niet, omdat niet duidelijk is waardoor mogelijke gezondheidseffecten ontstaan. Hetgeen telkens weer voer is voor speculatie.

De uitkomst van een vervolgonderzoek is ook van belang voor de boeren zelf, inclusief hun gezinnen. Het gaat immers ook om hun gezondheid en bestaansrecht.

Ondernemen kun je uiteindelijk alleen met draagvlak van je omgeving. En daar hoort bij dat omwonenden niet of nauwelijks hinder mogen ervaren of risico op gezondheidseffecten mogen lopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer