Nieuw+onderzoek+naar+geiten+en+omwonenden
Nieuws
© Twan Wiermans

Nieuw onderzoek naar geiten en omwonenden

Een nieuw onderzoek op melkgeitenbedrijven moet een verband aantonen tussen geitenhouderijen en het voorkomen van longontsteking bij omwonenden. Aanleiding zijn eerdere studies in het kader van het programma Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO).

De oorzaak van dit verband is vooralsnog onduidelijk. In de vervolgstudie worden op een aantal melkgeitenbedrijven monsters van mest, voer, strooisel, water, stof en lucht genomen die verder worden onderzocht. Ook zijn er onderzoeken onder patiënten met longontsteking en geitenhouders gepland, zegt onderzoeker Aniek Lotterman van de Universiteit Utrecht.

'Hoewel geitenhouders misschien niet ziek worden, zijn zij degenen die het meest zijn blootgesteld aan de dieren. Het zou kunnen dat we bij geitenhouders belangrijke informatie vinden, zoals antilichamen tegen specifieke ziekteverwekkers', zegt Lotterman.

Vatbaarder

'Daarnaast kijken we naar de samenstelling van het microbioom, de verzameling aan bacteriën, schimmels en virussen, waar je aan wordt blootgesteld. Soms zijn hier veranderingen in, wat een persoon vatbaarder kan maken.'

Op 4 november is er een bijeenkomst voor melkgeitenhouders in zaal Verploegen in Wijchen, waarin uitleg wordt gegeven over de onderzoeken. Voorzitter Jos Tolboom van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij roept iedereen op om aan de onderzoeken mee te doen: 'Helderheid is een must voor de sector.'

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer