En+daarom+vermeld+ik+het+goede+nieuws+hier
Column
© POV

En daarom vermeld ik het goede nieuws hier

Waar met een lampje wordt gezocht naar negatief nieuws, blijft het goede nieuws onderbelicht. Daarom wil ik in deze column het goede nieuws van de afgelopen weken, voor onze varkenssector, uitlichten.

Opnieuw, voor de derde keer sinds 2016, is uitgebreid gezocht naar verbanden tussen intensieve veehouderijen en de gezondheid van omwonenden. En wederom werd er in relatie tot de varkenshouderij niks gevonden. Dit voor onze sector gunstige resultaat haalde het nieuws niet. Daarom vermeld ik het hier.

De coronacrisis slaat helaas keihard toe in verschillende sectoren. Ook de varkenshouderij krijgt ervan langs in sommige landen. Door ziekte onder het personeel en omdat buitenlandse medewerkers niet meer ongehinderd kunnen reizen, kampen ondernemingen met een personeelstekort.

Ook in Nederland werd personeelskrapte voorzien. Door vroegtijdig het noodplan klaar te hebben en af te stemmen in de keten, draaien alle schakels door. De afzet loopt goed, transporten gaan door, alleen de prijs is op onverklaarbare wijze hard gezakt. Desondanks komen we tot nu toe goed door de crisis. Dat haalt het nieuws niet, daarom vermeld ik het hier.

Goed nieuws is er gelukkig ook en hoeft niet eens met een lampje te worden gezocht

Linda Janssen, voorzitter POV

De coronacrisis vraagt flexibiliteit van eenieder. Maar ik heb nog geen varkenshouder gehoord over de last van de kinderen thuis of de last van het werken thuis. Integendeel. Varkenshouders en hun gezinnen zijn gewend om bedrijf en privé door elkaar heen te managen. Voor kinderen is het een voorrecht om op te groeien in zo'n fijne omgeving. Dat haalt het nieuws niet, daarom vermeld ik het hier.

Verder wil ik de stikstofplannen van het kabinet benoemen. Vorig jaar bracht D66 naar buiten dat de intensieve veehouderij (onze varkenshouderij) de hoofdschuldige is in de stikstofuitstoot en gedecimeerd moest worden. De doorrekeningen in de nieuwe kabinetsplannen bevestigen hoe weinig stikstof er uiteindelijk te halen valt bij de varkenssector, 'slechts' een paar mollen (1 mol = 14 gram). Voor onze sector geldt al lang de eis dat alle stallen emissiearm moeten zijn. Dat mag ook wel eens worden benadrukt. Daarom vermeld ik het hier.

Natuurlijk kennen alle medailles keerzijden en er blijft veel om voor te vechten. Maar laat iedere sector in tijden van veel negatief nieuws, vooral oog blijven houden voor het goede nieuws. Dat is er gelukkig ook en hoeft niet eens met een lampje te worden gezocht.

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer