Ook+elders+rond+geitenbedrijven+longontstekingen
Nieuws
© Twan Wiermans

Ook elders rond geitenbedrijven longontstekingen

Niet alleen in Noord-Brabant en Limburg hebben omwonenden van geitenhouderijen vaker longontstekingen. Dat is ook het geval in Gelderland, Utrecht en Overijssel.

Dat concluderen onderzoekers in het rapport ‘Longontsteking in de nabijheid van geitenhouderijen in Gelderland, Overijssel en Utrecht’ dat vrijdag naar de Tweede Kamer is verstuurd. Tegelijkertijd wordt een eerder gevonden relatie met de pluimveehouderij in de nieuwe onderzoeksgebieden niet gevonden.

Het rapport maakt deel uit van een reeks vervolgonderzoeken van het onderzoeksprogramma Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) III.

• Lees ook: Nieuw onderzoek naar geiten en omwonenden

In een begeleidende brief schrijven de verantwoordelijk ministers Martin van Rijn (medische zorg) en Carola Schouten (landbouw) dat er in plattelandsgemeenten met veel intensieve veehouderij meer longontstekingen voorkomen. ‘Dit heeft waarschijnlijk meerdere oorzaken, waarvan de nabijheid van veehouderijen er mogelijk één is.’

In het onderzoek werd naar verschillende sectoren gekeken. Volgens LTO-bestuurder Jeannette van de Ven geven de conclusies over de pluimveehouderij wel aan hoe ingewikkeld het onderzoek is.

Uitkomsten variëren

‘De uitkomsten van het onderzoek variëren per jaar en per analysemethode. Het belangrijkste is dat we te weten komen wat de oorzaak is. Dan kan je er ook gericht wat aan doen. Dat is belangrijk voor omwonenden en voor boeren’, benadrukt Van de Ven.

Resultaten van het onderzoek naar de oorzaak laten nog even op zich wachten. Vermoedelijk zal pas in 2022 het gehele VGO-onderzoek afgerond zijn. Van de Ven: ‘Tot die tijd moeten we heel voorzichtig zijn met het trekken van conclusies. Dat wordt nu wel vaak te snel gedaan.’

Groeistop niet in verhouding

LTO vindt de groeistop die door veel provincies is ingevoerd voor de geitenhouderij niet in verhouding staan tot het doel. ‘We snappen de zorgen van de omgeving, maar door een bouwstop gaan de gewenste maatschappelijke ontwikkelingen ook niet door. Er leven nog heel veel vragen. Maar bieden die voldoende grond om de bouwstop te handhaven?’

In vervolgonderzoek wordt ook gekeken naar de schapenhouderij. In een van de analysemethoden wordt een associatie gevonden tussen wonen in de nabijheid van een schapenhouderij en een verhoogd risico op het oplopen van een longontsteking.

In andere analysemethoden die de onderzoekers gebruiken, wordt dit verband niet gevonden. De onderzoekers weten nog niet hoe ze deze resultaten moeten interpreteren en gaan dat verder uitzoeken.

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer