Niet-melders doodgeboren kalveren onterecht geblokkeerd

Minister Carola Schouten van LNV heeft de melkveehouders die doodgeboren kalveren niet hadden gemeld onterecht geblokkeerd. Dat beslist het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag 20 oktober in de procedures van een aantal boeren. Daarmee zijn de blokkadebesluiten definitief van tafel.

Niet%2Dmelders+doodgeboren+kalveren+onterecht+geblokkeerd
© Pixabay

De minister zette de bedrijven begin 2018 op slot naar aanleiding van een grootschalig onderzoek naar de registratie van kalveren. Bij controles bleken melkgevende koeien aanwezig zonder dat er melding was gedaan van de bijpassende (dood)geboorte van een kalf in het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R)-systeem voor runderen. Een onvolledige registratie van kalveren heeft als risico dat koeien die aan de melk zijn zonder kalveren in het I&R-systeem staan, waardoor ze minder zwaar meetellen voor de fosfaatreductie.

Volgens het CBb verplichten de Europese regels veehouders niet om de doodgeboorte van een kalf te registeren. Daarmee bevestigt het college de uitspraak van 24 maart 2020. Het CBb is het niet eens met de minister dat het melden van doodgeboorten van belang is voor de bestrijding van besmettelijke dierziekten.

In Nederland geldt wel dat een doodgeboorte bij een rund na een dracht van zeven maanden moet worden gemeld in het I&R-systeem. Maar het CBb vindt een bedrijfsblokkade een te zwaar middel voor bedrijven die dit niet op orde hebben. De bevoegdheid daarvoor ontbreekt in de wet, stelt het college.

Bedrijfsblokkade buitenproportioneel

Het CBb oordeelde op 20 oktober dan ook dat een algehele bedrijfsblokkade buitenproportioneel is, als slechts enkele I&R-meldingen niet waren gedaan of niet op orde waren. Dat is in lijn met de eerdergenoemde uitspraak van 3 mei 2018, meldt advocaat Nico Bouwman.

Hij gaat ervan uit dat onterecht geblokkeerde bedrijven een schadeclaim kunnen indienen, hoewel hij uit eerdere zaken heeft geleerd dat de NVWA niet erg scheutig is met het uitdelen van schadevergoedingen. Volgens hem was een aantal zaken wel succesvol.

• Lees wat er nog meer is geschreven over de I&R-affaire

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer