Schouten blokkeert 2.100 veebedrijven

Ruim 2.100 rundveebedrijven worden door de NVWA geblokkeerd vanwege onregelmatigheden in het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R). Minister Carola Schouten (LNV) heeft dat donderdag gemeld aan de Tweede Kamer.

'De afgelopen week hebben we een beter beeld gekregen van de bedrijven die hebben geknoeid met het I&R. Het blijkt om een aanzienlijk aantal te gaan', aldus Schouten. Ze noemt dat 'zorgwekkend'. In het onderzoek van NVWA en RVO.nl zijn alle mogelijke afwijkingen in het I&R meegenomen.

Zo zijn niet alleen de gemelde meerlingen gecontroleerd. Alle vaarzen ouder dan 27 maanden zijn gecheckt op melkproductie en kalfdata. Ook dit deel van het onderzoek leverde overtredingen in de I&R-registratie op.

Opmerkelijk is dat niet alle geblokkeerde bedrijven door de NVWA bezocht zullen worden. Dat is fysiek niet mogelijk, aldus Schouten. Dergelijke inspecties kosten al gauw een hele dag per bedrijf.

Dat betekent niet dat deze bedrijven geen gevolgen van hun overtreding zullen ondervinden, waarschuwt de minister. Naast blokkade van het bedrijf zal een nacalculatie in het kader van het fosfaatreductieplan volgen en, afhankelijk van de ernst van de overtreding, een korting op de GLB-inkomenssteun.

Onregelmatigheden

Naast de nu geblokkeerde bedrijven is er nog een 'substantiële' groep bedrijven in beeld waar onregelmatigheden worden vermoed. De komende tijd gaat het administratief onderzoek door om helder te krijgen of bij nog meer bedrijven sprake kan zijn van overtredingen.

Kalveren die niet juist zijn aangemeld worden ook individueel geblokkeerd. Dat betekent dat ze opgespoord moeten worden bij een eventuele nieuwe eigenaar. Pas als de identiteit van zo'n kalf definitief vaststaat, wordt het weer vrijgegeven. Lukt dat niet, dan moet het kalf volgens Europese regels ongeschikt worden verklaard voor menselijke consumptie.

Hard aanpakken

'Elke vorm van fraude is onacceptabel en moet hard worden aangepakt. We moeten voorkomen dat de bedrijven die zich wel netjes aan de regels houden de dupe worden van bedrijven die knoeien met het systeem', laat de minister weten.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer