Veebedrijven ingedeeld op sterftecijfer

De melkvee-, geiten- en varkenssector ontwikkelen benchmarks om sterfte onder jonge dieren terug te dringen. Landbouwminister Carola Schouten verwacht veel van deze aanpak, die eerder is gevolgd in het antibioticabeleid.

Veebedrijven+ingedeeld+op+sterftecijfer
© Twan Wiermans

Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer over dierenwelzijn. Bedrijven in deze sectoren worden straks ingedeeld in de categorieën groen (lage sterfte), oranje en rood (relatief hoge sterfte). Dit systeem biedt de sectoren volgens haar de mogelijkheid om concrete maatregelen te nemen om bedrijven in het rode gebied te ondersteunen om de zorg voor jonge dieren te verbeteren.

In de melkveesector is er al een integrale benchmark die gericht is op goede zorg voor kalveren. De minister gaat kijken in hoeverre dit systeem aansluit op het systeem dat zij voor ogen heeft.

Benchmark

De varkenssector start eind dit jaar met een benchmark op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn. In de geitensector is er ook al een systeem. Deze moet volgens de minister geoptimaliseerd worden. Ze zal de sector hierbij ondersteunen.

Aan het einde van dit jaar moet duidelijk zijn hoe de benchmarksystemen er uit gaan zien. Schouten wil dat daar naast informatie over sterfte ook andere data in komen te staan over goede zorg voor dieren, bijvoorbeeld over dierziekten.

Niet eenzijdig

LTO Nederland staat positief ten opzichte van de benchmarks, maar vindt tegelijkertijd dat er niet eenzijdig naar sterftecijfers gekeken moet worden. 'Wij steunen de minister erin dat ze ook naar andere aspecten wil kijken die gaan over goede zorg voor dieren, vertelt bestuurder Jeannette van de Ven. 'Het doel is dat de sector kan leren van goede voorbeelden, van bedrijven waar het goed gaat. Waarom gaat het bij het ene bedrijf structureel goed en op een ander bedrijf minder goed.'

Ze pleit voor een integrale benadering. 'Als je dieren veel antibiotica geeft, zal het sterftecijfer ongetwijfeld dalen. Maar dat willen we toch niet? Het is daarom belangrijk om breder te kijken dan puur naar sterftecijfers bij jongvee. Wat gebeurt er allemaal op het boerenbedrijf? Zo hebben weersomstandigheden invloed op de oogst. En dat heeft weer invloed op de transitieperiode van moederdieren. Sterftecijfers fluctueren nogal eens. Het is goed om inzicht te krijgen waardoor dat komt.'

Hoofd op het schavot

Ze hoopt dan ook dat de politiek hier op een goede manier mee omgaat. 'We willen niet dat bedrijven die rood scoren direct met het hoofd op het schavot komen te liggen. Deze bedrijven moeten de ruimte krijgen om zich te verbeteren. We zijn een voorstander van transparantie. Maar niet met als doel om te kunnen veroordelen. Uiteraard is het ook niet vrijblijvend. Bedrijven die continu slecht scoren kunnen niet eindeloos de ruimte krijgen. Via de keten of via wetgeving is het nodig om hier consequenties aan te verbinden. Het gaat uiteindelijk om het imago van de hele sector.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer