Slechte biestopname zorgt voor verdubbeling kalversterfte

Kalveren die onvoldoende biestantistoffen in het bloed hebben, hebben 2,5 keer meer kans om te sterven dan andere kalveren. Het is daarom belangrijk om voldoende biest van goede kwaliteit te verstrekken.

Slechte+biestopname+zorgt+voor+verdubbeling+kalversterfte
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit tweejarig onderzoek van Veepeiler Rund van Diergezondheidszorg Vlaanderen. Er is bloed onderzocht van 413 kalveren op 87 bedrijven. Daaruit bleek dat de dieren die waren gestorven opmerkelijk lagere gehalten aan biestantistoffen in het bloed hadden dan de overlevende kalveren.

In de Vlaamse melkvee- en vleesveehouderij wordt goed met biest omgegaan, blijkt uit een enquête die de 87 deelnemende bedrijven invulden. Volgens de onderzoekers was het opvallend dat boventallige nuchtere kalveren op het melkveebedrijf evenveel antistoffen uit biest in hun bloed hadden als de kalveren die voor de melkveehouderij bestemd zijn.


Vlaanderen doet het goed

17 procent van de kalveren hadden onvoldoende biestantistoffen. Daarmee doet Vlaanderen het goed ten opzichte van omringende landen, concluderen de onderzoekers. Toch is volgens hen ook hier ruimte voor verbetering.

Een kalf heeft behoefte aan minimaal 150 tot 200 gram antistoffen binnen zes uur na de geboorte. Het is daarom niet alleen belangrijk om snel biest te verstrekken, maar ook om de biestkwaliteit te meten. Bijvoorbeeld met de colostrummeter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer