Kalversterfte+neemt+af
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kalversterfte neemt af

Alle kalversterftekengetallen op zowel melkvee- als vleeskalverbedrijven laten vanaf 2018 tot en met het tweede kwartaal van 2019 een daling zien. Er waren meer bedrijven zonder sterfte, meer bedrijven met lage sterftepercentages en minder bedrijven met een hoge sterfte. Dit blijkt uit recente gegevens van GD.

Dierkenmerken die samenhingen met kalversterfte, waren het geslacht van de kalveren, de pariteit van het moederdier (eerste- of meerderekalfskoe) en of kalveren onderdeel waren van een meerling.

GD concludeert dat extra waakzaamheid bij het afkalfproces van eerstekalfskoeien bijdraagt aan een lagere kalversterfte en dat bij bedrijven met veel verschil in sterfte tussen vaars- en stierkalveren nog winst te behalen is.


Vaccinatie

Preventieve acties om de kalveropfok te verbeteren, waar het verhogen van de immuniteit van kalveren door bijvoorbeeld vaccinatie vaak deel van uitmaakt, bleek ook geassocieerd met een lagere kalversterfte.


Problemen in de opstartfase van de koeien werden ook gelinkt aan een hogere kalversterfte. Ook werd hogere kalversterfte op melkveebedrijven gevonden bij extreem warme of koude buitentemperaturen.


KalfOK

De invoering van het kalversterftekengetal, KalfOK en het kalfvolgsysteem (KVS) gingen samen met een duidelijke verlaging van kalversterfte, stelt GD.

Dergelijke instrumenten geven veehouders en hun dierenartsen inzicht in de cijfers en zijn daarmee een hulpmiddel om de jongveeopfok te blijven optimaliseren volgens de dienst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer