Jonge biggen succesvoller vaccineren

Sandra Vreman van Wageningen University & Research heeft onderzocht hoe de effectiviteit van vaccinatie bij jonge biggen is te verbeteren. Vorige week promoveerde zij daarop.

Jonge+biggen+succesvoller+vaccineren
© Twan Wiermans

Jonge biggen zijn vatbaar voor infecties. Daarom kan vaccinatie vroeg na de geboorte de ziektepreventie op varkenshouderijen verbeteren. Omdat het immuunsysteem zich in de eerste levensweken sterk ontwikkelt, is vaccinatie van pasgeboren biggen vaak minder succesvol in vergelijking met oudere varkens.

Om de effectiviteit van vaccinatie op jonge leeftijd te vergroten, onderzocht Vreman vaccinformuleringen met hulpstoffen (adjuvantia) en huidvaccinatie. In haar proefschrift toonde ze aan dat vaccins voor pasgeboren biggen baat kunnen hebben bij een specifieke adjuvanskeuze en dat huidvaccinatie kan worden toegepast bij pasgeboren biggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
 • Zondag
  33° / 18°
  0 %
Meer weer